miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitatePatru magazine mari din România s-au înțeles să vândă scump telefoane și...

Patru magazine mari din România s-au înțeles să vândă scump telefoane și televizoare. Au primit o amendă uriașă

Date:

Știri relevante

spot_img

Patru mari magazine din România s-au înțeles să vândă scump telefoane și televizoare. Aceasta a fost constatarea pe baza căreia Consiliul Concurenței a aplicat o amendă totală de 123 de milioane de lei companiilor respective.

Consiliul Concurenţei a anunțat că a sancționat companiile SEROM (Samsung Electronics România), Dante International – compania din spatele retailerului online eMAG România – Altex România și Flanco Romania cu 123 milioane lei.

Patru magazine mari din România s-au înțeles să vândă scump telefoane și televizoare

Motivul: participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021.

Altfel spus, cele patru companii s-au înțeles să vândă la prețurile dictate de ele pe piață, eliminând, practic, concurența.

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, se afirmă în comunicatul Consiliului Concurenței.

Citește și: VIDEO Cel mai mic telefon din lume a ajuns la un deținut din Penitenciarul Aiud. Era ascuns într-o ciocolată

Acest lucru a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile. 

Ca urmare a acestor constatări, Consiliul Concurenței a decis amendarea celor patru companii, după cum urmează:

  • compania SEROM (Samsung Electronics România) cu 75,44 milioane lei;
  • Altex România cu 21,37 milioane lei;
  • Dante International, compania din spatele retailerului online eMAG România, cu 20,31 milioane lei;
  • Flanco Retail cu 6,22 milioane lei.

„Indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au inclus şi informaţii primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenţia autorităţii încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. Platforma poate fi accesată la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

Reamintim că legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Nu răspundeți la aceste numere de telefon! Cum pot fi păcăliți românii care trăiesc în străinătate

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi execută amenzile.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut