vineri, iunie 28, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEconomieAgriculturăPerformanță remarcabilă: România, liderul producției de miere în UE, cu peste 1,5...

Performanță remarcabilă: România, liderul producției de miere în UE, cu peste 1,5 milioane de stupi

Date:

Știri relevante

spot_img

Numărul stupilor comerciali din ferme crește în pofida amenințării iminente asupra mai multor specii de albine, conform celor mai recente date Eurostat. Conform noului raport, în anul 2020, fermele din UE au înregistrat peste 8 milioane de stupi – o creștere de peste 1 milion în comparație cu datele anterioare.

Numărătoarea nu include decât stupii existenți în ferme, excluzându-i pe cei din gospodării și stupinele individuale. Există și unele aspecte bizare: Germania, de pildă, nu consideră stupii ca făcând parte din ferme și, prin urmare, a raportat zero la ultima numărătoare.

Citește și: Vești bune pentru șoferi: Se modernizează DJ 107 H Șard – Ighiu – Cricău – Galda de Jos

Se estimează că polenizatorii, între care albinele de miere, bondarii și albinele sălbatice, au o contribuție anuală echivalentă cu cel puțin 22 de miliarde de euro la industria agricolă europeană.
Peste 80 din polenizarea culturilor și florei sălbatice se întâmplă în Europa cu implicarea directă ori indirectă a albinelor, conform Eurostat.
Dar, în ciuda importanței lor, 10% din speciile de albine și fluturi sunt amenințate în prezent de extincție – iar o revizuire a Inițiativei Polenizatorilor a UE din 2018 urmărește să inverseze acest „declin alarmant”.

România avea în ferme 1,5 milioane de stupi, menținându-și astfel statutul de capitală a producției de miere în UE.
Italia și Grecia aveau și ele câte un milion de stupi în ferme în 2020, urmate de Spania, Bulgaria și Portugalia.
Spania și Portugalia, în special, se remarcă în UE prin numărul stupilor prezenți în ferme. În Spania Extremadura avea peste 300.000 de stupi în ferme, urmată de regiunea Norte a Portugaliei cu peste 250.000.

Citește și: Descoperă magia taberelor de vacanță: Oportunități educaționale pentru copiii din Alba

Numărătoarea reprezintă totuși doar un tablou parțial, întrucât Belgia, Germania, Irlanda, Olanda, Finlanda și Suedia nu au un număr semnificativ de stupi în ferme, potrivit G4Media.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut