joi, noiembrie 7, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleSănătatePlanta pe care poți să o crești acasă și are multe beneficii...

Planta pe care poți să o crești acasă și are multe beneficii pentru sănătate. Are proprietăți antibacteriene și previne pietrele la rinichi

Date:

Știri relevante

spot_img

Planta pe care poți să o crești acasă și are multe beneficii pentru sănătate. Are proprietăți antibacteriene și previne pietrele la rinichi.

Frunza de dafin, frunza arborelui de dafin dulce (Laurus nobilis), un arbore veșnic verde din familia Lauraceae, este originară din țările care se află în jurul Mării Mediterane.  

Planta pe care poți să o crești acasă și are multe beneficii pentru sănătate. Are proprietăți antibacteriene și previne pietrele la rinichi

O mirodenie populară folosită la murături și marinade, precum și pentru a aroma tocănițele, peștele sau fripturile, frunzele de dafin au un parfum delicat, dar un gust amar.

Ele conțin aproximativ 2% ulei esențial, componenta principală fiind cineolul. Frunzele de dafin uscate, netede și lucioase sunt de obicei folosite întregi și apoi scoase din mâncare după gătire.

Dafinul a fost cultivat din cele mai vechi timpuri, iar frunzele sale constituiau cununile de lauri care încununau atleții victorioși din Grecia antică. În Evul Mediu, frunzele de dafin erau utilizate în scopuri medicinale.

Frunza de dafin este un ingredient nelipsit din bucătărie, fiind folosită frecvent în diverse rețete de murături. Alături de usturoi, țelină, mărar, pătrunjel, sare și piper, dafinul adaugă o aromă distinctă și profundă acestor preparate tradiționale.

Fie că pregătești murături asortate sau un simplu zarzavat pentru iarnă, dafinul îmbunătățește gustul și ajută la o bună conservare.

De asemenea, nu uita de murături mai speciale, cum ar fi ouă murate, pepene murat sau gogoșari murați, unde combinația de condimente poate transforma orice rețetă într-o explozie de arome. Frunza de dafin își găsește locul și în prepararea castraveților murați, a conopidei murate sau a clasicelor gogonele murate.

În plus, pentru cei care doresc murături mai deosebite, îți recomandăm să încerci sfecla murată, hreanul murat și ceapa murată, care sunt perfecte pentru mesele de iarnă.

Dafinul se potrivește perfect și în rețetele de ardei copți la borcan, ardei iuți la borcan și chiar roșii la borcan, aducând un plus de aromă și prospețime fiecărui preparat.

Dafin, beneficii

Frunzele de dafin au proprietăți antibacteriene. Ele inhibă creșterea bacteriilor Staphylococcus aureus (responsabile pentru infecțiile stafilococice) și E. Coli. Un studiu de laborator preliminar arată, de asemenea, că frunzele de dafin luptă împotriva H. Pylori, o bacterie care cauzează ulcer și chiar cancer.

Frunzele de dafin pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Un studiu a constatat că administrarea de capsule cu frunze de dafin măcinate poate scădea și gestiona nivelurile de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2 datorită polifenolilor (antioxidanți). 

Un alt studiu a inclus persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat prăjituri ce conțineau frunze de dafin măcinate, iar rezultatele au arătat că subiecții care le-au mâncat aveau niveluri mai scăzute ale zahărului din sânge decât cei care nu le-au consumat.

Extractul de frunze de dafin poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, conform unui studiu realizat în 2014. Studiul a arătat că, împreună cu alte opt plante medicinale tradiționale, frunza de dafin a reușit să reducă cantitatea de urează din organism. Ureaza este o enzimă care poate cauza diverse tulburări gastrice, inclusiv pietre la rinichi, atunci când este dezechilibrată.

Extractul de frunze de dafin poate ajuta în tratamentul convulsiilor. Un studiu iranian a constatat că extractul a fost eficient în tratarea șoarecilor cu convulsii și poate ajuta persoanele cu epilepsie.

Ceaiul de frunze de dafin poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol. Un studiu a arătat că subiecții care au băut ceai de frunze de dafin timp de 10 zile au avut o creștere a nivelurilor de HDL (colesterol “bun”).

Frunzele de dafin pot îmbunătăți digestia. Ele au fost folosite tradițional pentru a ameliora simptomele indigestiei și alte probleme legate de stomac.

Frunzele de dafin ar putea avea efect antiinflamator. Un studiu publicat în jurnalul Phytotherapy Research a arătat că frunzele de dafin conțin un fitonutrient unic, numit parthenolid, care poate reduce rapid inflamația și iritația atunci când este aplicat local pe zonele afectate, cum ar fi articulațiile dureroase. Acest efect poate fi obținut și prin consumul normal al condimentului din frunze de dafin.

Frunzele de dafin pot ajuta la reducerea anxietății și stresului. Linaloolul (care se găsește și în cimbru și busuioc) este, de asemenea, prezent în frunzele de dafin. Acest compus poate ajuta la scăderea nivelului hormonilor de stres din organism, mai ales atunci când este folosit în aromaterapie.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut