luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitatePovestea lui Ion Istrate, veteranul din Alba care a votat la toate...

Povestea lui Ion Istrate, veteranul din Alba care a votat la toate alegerile de când se știe. A participat la Marea Unire de la 1918

Date:

Știri relevante

spot_img

Povestea lui Ion Istrate, veteranul din Alba care a votat la toate alegerile de când se știe. A participat la Marea Unire de la 1918.

Ion Istrate a fost singurul supravieţuitor dintre cei care au fost martorii celui mai măreţ eveniment din istoria României: Marea Unire de la 1918.

Povestea lui Ion Istrate, veteranul din Alba care a votat la toate alegerile de când se știe

Ioan Istrate a fost cel mai vârstnic locuitor Alba şi totodată cel mai în etate veteran de război al judeţului. În fiecare an, de ziua lui, Plutonierul adjutant – principal (în retragere) Ioan Istrate, din satul Draşov, comuna Şpring, a fost vizitat de reprezentanţi ai Armatei Române şi ai administraţiei publice.

Moș Ion din povestea noastră a fost și el martor la Marea Unire. Pe atunci era abia un băiețandru. Era un flăcăuaș de numai 7 ani, abia împliniți la 25 octombrie, când s-a alăturat grupurilor de oameni care grăbeau spre cetatea Albei Carolina, să fie parte la cel mai important eveniment al neamului românesc.

Citește și: Misterul muntelui care nu a fost escaladat niciodată. Se spune că cei care au încercat au îmbătrânit

„Eu m-am dus pe jos până-n Cunța, și după aia până-n Alba! La 7 ani, fugeam după lume. Și părinții aproape să nu știe că eu mă duceam acolo”, a povestit veteranul.

În 1922, patru ani mai târziu, copilul din Drașov a făcut încă o dată drumul până la Alba Iulia. Era în 15 octombrie, ziua încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria – monarhii României Mari – dinaintea poporului recunoscător.

„Ce-am văzut? Păi, ce să văd: OAMENI! Pe rege l-am văzut. Era fălos. Și lumea striga: «Să îl ție Dumnezeu sănătos!» și «Doamne ajută!»”, a spus acesta.

A luptat în Al Doilea Război Mondial

Ostaş de nădejde în slujba ţării şi a neamului, eroul de la Draşov a văzut lumina zilei în data ce 25 octombrie 1911, într-o familie de ţărani, buni gospodari şi buni români. A fost căsătorit în Draşov, timp de 76 de ani cu Ileana, iar împreună au avut cinci copii.

La 11 septembrie 1941 împreună cu alţi consăteni a fost concentrat în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal” cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior comandant tren de luptă.

Citește și: VIDEO O armă temută a soldaților romani, descoperită în Alba de un pasionat de detectorism. E extrem de rară

Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă, efectivele regimentului la acţiunile duse de aceştia pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie 1942 în Crimea, la Kerci sau a celor aproximativ 8 luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.

Rănit pe front, pensie de 320 lei

În luna octombrie 1942, pe timpul unei misiuni de aprovizionare, a fost rănit şi în data de 20 ale aceleiaşi luni a fost demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul să natal, la familie.

A trecut prin multe greutăţi, şi-a pierdut soţia şi trei copii. A primit o pensie de 320 de lei, iar şase ani a luptat pe front, fiind şi rănit într-una din operaţiunile din Munţii Tatra.

Prin viaţa lui au trecut cele două războaie mondiale, iar prin „mâna” lui aproximativ 1.000 de copii, fiind de profesie învăţător. 

A votat la toate alegerile de când se ştie

Ioan Istrate a votat la toate alegerile de când se ştie şi a ţinut ca şi în 2016 să îşi exprime acest drept fundamental.

Cu toate că nu s-a putut deplasa până la secţia de vot, veteranul de război a făcut o cerere pentru a vota cu ajutorul urnei mobile.

Citește și: Veteranul de război Ilie Ciocan a împlinit 111 ani. E cel mai longeviv veteran român al celui de-Al Doilea Război Mondial: „Nu-mi era frică de inamic”

Cererea acestuia a fost aprobată fără probleme, astfel încât doi membri ai biroului electoral al secţei de votare  nr. 411 de la Şcoala cu clasele I-IV din Draşov s-au deplasat la domiciliu.

Ioan Istrate a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României şi înaintat în gradul de căpitan în retragere.

Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”. Infanterist în cel de al doilea Război Mondial, s-a distins prin curajul şi devotamentul său, luptând pe frontul de răsărit în Regimentul 92 Infanterie.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut