Povestea lui Nicolae Muntean, iconarul din Alba care a început să picteze după ce a avut o revelație. A primit titlul de „Tezaur Uman Viu”.
Nu are școala vreunui mare artist, nu are nici studii elementare de pictură, dar “simte” frumosul și-l pune pe sticlă. Nicolae spune că harul de a picta icoane i-a fost dat de Dumnezeu.
Povestea lui Nicolae Muntean, iconarul din Alba care a început să picteze după ce a avut o revelație. A primit titlul de „Tezaur Uman Viu”
El este, cum îi place să spună, un truditor al frumosului divin. Din acest motiv, mai tot timpul stă cu teama că a făcut ceva greșit și că Dumnezeu nu-l va primi în împărăția Lui.
Pictor de icoane despre care spune că sunt ferestre spre absolut, Nicolae Muntean a reușit să pornească de la zero, la vârsta maturității (după 30 de ani), pe un drum care după mai bine de 20 de ani s-a concretizat în liniște interioară, numeroase aprecieri și apropiere de divinitate.
Încă din școala primară era priceput la lucrul de mână și cânta la muzicuță, xilofon, harmonică. Și-a dorit mai întâi să sculpteze, dar drumul său era altul. După ce a simțit că pictura îi este menirea, a primit un imbold și sfaturi de la doamna Poienaru de la Laz, în timpul vizitelor pe care le făcea acasă la dumneaei.
Nu a văzut pe nimeni pictând o icoană de la început până la final și zice că învățătura i-a venit de la Dumnezeu. Icoanele sale sunt caracterizate de „simțire” și reprezintă un mod de educație.
„De la Dumnezeu am primit un talent”
„Cred că de la Dumnezeu am primit un talent pe care am încercat, cu multă trudă, să-l înmulțesc. Am încercat să fac orice lucru sau orice meșteșug vedeam… să pictez, să sculptez, să cânt la instrumente, în paralel cu viața profesională de unde îmi câștigam existența.
În apropiere de anul 1989 am început să mă aplec mai mult spre izvoade și pictura de icoană pe sticlă. A fost ca un miracol. Am simțit că eu asta trebuie să fac și, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să continui acest mesteșug rugăciune”, a declarat Nicolae Muntean.
Citește și: VIDEO Un taragotist român e recunoscut de UNESCO drept „Tezaur Uman Viu”. Ce legături are cu Arsenie Boca
A început să lucreze în ulei și, deși primele icoane erau mai puțin reușite, în timp a reușit să se apropie de ceea ce înseamnă o icoană apreciată de specialiști sau credincioși.
A încercat să dea o parte din harul și învățătura sa și altora, așa că s-a alăturat evenimentului Vara pe uliță, din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, ca instructor.
Declarat „Tezaur Uman Viu”
Iconarul Nicolae Muntean a primit de la statul român titulatura de “Tezaur Uman Viu”, pentru că este unul dintre ultimii maeștri păstrători și continuatori ai tradiției și icoanei populare.
După spusele lui, mulți pot picta icoane care pot fi caracterizate drept lucrări artistice, dar puțini sunt cei care înțeleg că într-o astfel de pictură trebuie să și pui un pic de suflet, de credință și de smerenie.
I-ar plăcea însă să găsească un ucenic care să preia din tainele picturii de icoane pe sticlă. Până atunci lucrează singur în atelierul său de la Vinerea, județul Alba, de numai 10 metri pătrați, unde face schițe, desenează și sculptează în lemn.
Lucrările sale umplu aici alte trei încăperi, unde orice doritor este bine-venit.