vineri, mai 17, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstoriePovestea Pelaghiei, femeia care a luptat cot la cot cu Avram Iancu....

Povestea Pelaghiei, femeia care a luptat cot la cot cu Avram Iancu. Conduce batalionul care îi pune pe fugă pe maghiari

Date:

Știri relevante

spot_img

Pelaghia Roșu, comparată adesea cu vestita Ioana d’Arc, a fost o eroină care a luptat în oastea lui Avram Iancu în timpul Revoluției Pașoptiste din Transilvania. Luptătoarea a condus un batalion de femei care i-a pus pe fugă pe maghiari.

Pelaghia Roșu a fost o învățătoare și luptătoare pașoptistă în timpul Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania.

Povestea Pelaghiei, femeia care a luptat cot la cot cu Avram Iancu. Conduce batalionul care îi pune pe fugă pe maghiari

S-a născut în satul Mărișel, județul Cluj, fiind unicul copil al judelui sătesc Ioan Dufle.

A fost instruită acasă de către tatăl său, care o educa folosind cărți românești. 

A fost trimisă ulterior la școală de către părintele său la Budapesta, unde va învăța carte timp de trei ani, după care se va întoarce în satul natal.

Citește și: FOTO Povestea Izbucului Tăuz, „ochiul” cu apă ca de smarald: E intrarea în cea mai mare peșteră scufundată din România

A fost căsătorită cu Ioan Roșu și a avut un singur copil, botezat Indrei (Andrei).

Acesta va deveni în timpul revoluției de la 1848-1849 din Transilvania centurion în oastea condusă de Avram Iancu și va conduce lăncierii români în a doua luptă de la Mărișel, împreună cu mama sa.

În timpul celei de-a doua lupte de la Mărișel, din 12 martie 1849, Pelaghia Roșu va comanda în luptă femeile din sat.

Îi pune pe fugă pe maghiari

Pentru că nu erau suficienți combatanți din rândul bărbaților din sat, care era atacat de armata maghiară, femeile din sat s-au mobilizat pentru a lua parte activă la luptă. 

Au ales-o comandant pe Pelaghia Roșu, iar la momentul oportun ele au declanșat un atac călare asupra inamicului, care speriat de această intervenție, crezând că e atacat de cavaleria moților, a rupt lupta și s-a retras în debandadă.

La 9 octombrie 1850 guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth a recompensat-o pentru meritele avute în timpul revoluției pașoptiste cu sume de 100 florini.

În actul de recompensă s-au citat următoarele:

„Pe temeiul preaînaltei împuterniciri dela 21 august 1850, ordonez, să se dee Pelagiei Roșu, mama lui Andreiu Roșu din Mărișel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o sută florini, drept premiu pentru demonstrația săvărșită cu istețime în contra insurgenților, pentru eliberarea satului ei, punându-se în fruntea unei cete de femei”, potrivit rfi.ro.

La 10 iulie 1870 Pelaghia Roșu a trecut în lumea drepților, fiind înmormântată în cimitirul satului Mărișel.

Comisia Femeilor Române din Abrud a decis să înlocuiască crucea de lemn de la mormântul Pelaghiei Roșu cu o troiță de piatră.

Citește și: VIDEO O tulnicăreasă din Munții Apuseni e recunoscută de UNESCO ca „tezaur viu”: „Tulnicul e terapeutic”

Într-o noapte din anul 1900, pe ascuns, pentru a scăpa de eventuala intervenție nedorită a autorităților de atunci, la mormântul eroinei a fost amplasată noua troiță din piatră.

În amintirea eroinei, școala din satul Mărişel îi poarta numele. Şcoala a fost construită în anul 1925 şi a funcţionat iniţial ca şcoală de IV clase, apoi din anul 1960 a funcţionat ca şcoală de VIII clase, potrivit enciclopediaromâniei.ro.

În anul 1994 şcoala a primit denumirea eroinei satului PELAGHIA ROŞU. În anul 1999 în curtea şcolii s-a dezvelit bustul omagial.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Felicitări pentru marea eroina,a neamului românesc.Copii acestui neam de moții nu vor uita nici odată că învățătoarea din Mărișel ,a luptat cu arma în mînă pentru pentru neamul românesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut