sâmbătă, iunie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitatePreotul Nicolae Domșa, păstor al credincioșilor din parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș, s-a...

Preotul Nicolae Domșa, păstor al credincioșilor din parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș, s-a stins din viață

Date:

Știri relevante

spot_img

Părintele Nicolae Domșa, păstor al credincioșilor din parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș, în perioada 1995-2019, a trecut la cele veșnice în data de 7 aprilie 2024.

Părintele Nicolae Domșa s-a născut la data de 28 ianuarie 1953, în satul Cisteiul de Târnave, comuna Mihalț, județul Alba, din părinții Nicolae și Valeria, într-o familie cu doi gemeni, Nicolae și Grigorie.

Preotul Nicolae Domșa, păstor al credincioșilor din parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș, s-a stins din viață

Clasele primare și gimnaziul le-a urmat în satul natal, între anii 1968-1972, după care a frecventat cursurile Liceului „Iacob Mureșianu” din Blaj. După finalizarea studiilor liceale în anul 1972, se înscrie la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1976, redactând teza de licență cu titlul „Despre Biserica Ortodoxă din Cehoslovacia” sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Milan Șesan, la catedra de Istorie Bisericească Universală.

La data de 1 iulie 1976, se căsătorește cu tânăra Ana-Mariana Cârnațiu, absolventă a Liceului Agricol din Blaj, căsătoria lor fiind binecuvântată cu doi copii, Iulian și Iuliana. În 14 august 1976, este hirotonit diacon în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

O zi mai târziu, pe 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit preot de vrednicul de pomenire Episcop Emilian Birdaș, la Mănăstirea Sânmărtinul de Câmpie, județul Mureș, pe seama parohiei Glogoveț, la acea vreme în protopopiatul Aiud. Instalarea a avut loc pe 8 septembrie 1976, de praznicul Nașterii Maicii Domnului, în prezența protopopului Nicolae Cantor, delegat al Centrului eparhial.

Citește și: Zeci de preșcolari din Alba Iulia au participat la concursul de educație pentru sănătate „Mugurii Crucii Roșii”: „A avut ca scop dezvoltarea deprinderilor de igienă”

În parohia Glogoveț, preotul Nicolae Domșa a păstorit 19 ani, având realizări frumoase pe plan material și spiritual: lucrări de reparație la biserică și la casa parohială.

În anul 1995 este transferat în parohia Răcătău, unde a realizat lucrări de renovare tencuieli interioare și exterioare la locașul de închinare, dar și înlocuirea acoperișului cu unul nou. În această parohie își continuă misiunea de păstor sufletesc, aducând mângâiere, bucurii și împliniri celor pe care i-a păstorit.

În anul 2019, vrednicul de pomenire părinte Nicolae se stabilește împreună cu soția în comuna Valea Lungă, în locuința familială, și este îmbisericit la parohia Valea Lungă. În ultima perioadă a vieții, părintele Nicolae petrece împreună cu doamna preoteasă mai mult timp alături de cei doi copii, stabiliți în Italia.

Ceasul plecării din această lume (7 aprilie a.c.) îl găsește pe părintele pe meleaguri străine, în casa copiilor săi, astfel încât „repatrierea” acestuia urmează să se facă pe data de 17 aprilie. Slujba înmormântării vrednicului de pomenire părinte Nicolae va avea loc în parohia Cisteiul de Târnave, la o dată pe care o vom anunța ulterior.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut