luni, iulie 8, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateRescriu maghiarii istoria? Spun că au fost în Ardeal în secolul al...

Rescriu maghiarii istoria? Spun că au fost în Ardeal în secolul al III-lea. Se bazează pe o statuie

Date:

Știri relevante

spot_img

Rescriu maghiarii istoria? Spun că au fost în Ardeal în secolul al III-lea. Se bazează pe o statuie.

Un expert istoric maghiar care locuiește în Statele Unite a anunțat că a descifrat inscripția de pe sfinxul de la Potaissa, care ar fi scrisă în limba maghiară veche, prin urmare, maghiarii ar fi fost în Ardeal din secolul al III-lea.

Rescriu maghiarii istoria?Spun că au fost în Ardeal în secolul al III-lea. Se bazează pe o statuie

În ultimele zile, mai multe site-uri de profil arheologic, printre care și renumitele Arkeonews și Heritage Daily, precum și o serie de portaluri din Ungaria, au anunțat despre ceea ce pare a fi o descoperire senzațională: descifrarea inscripției de pe sfinxul de la Potaissa.

Astfel, într-o nouă lucrare, un cercetător american de origine maghiară afirmă că a reușit să descifreze textul de pe o statuie de bronz descoperită la începutul secolului al XIX-lea, care ar data din secolul al III-lea d.Hr. și că limbajul ar fi în limba maghiară veche.

Citește și: Povestea statuii zeiței Hygia, descoperită la Alba Iulia: Găsită în 2023 în timpul reabilitării unei străzi. Unde o puteți vedea

Potrivit cercetătorului americano-maghiar, artefactul a fost găsit pe teritoriul Ardealului de astăzi, în fosta provincie romană Dacia, la Potaissa, locul unde se află Turda de astăzi, dar a fost pierdut ulterior în tumultul revoluției din 1848-1849.

Deși statuia nu a fost găsită niciodată, un desen detaliat al acesteia a supraviețuit și a fost studiat de mulți cercetători, potrivit 24.hu.

Statuia este un fals

Oricine este cât de cât familiarizat cu preistoria și istoria noastră lingvistică poate avea suspiciuni serioase în legătură cu acest studiu.

Acesta ridică serioase semne de întrebare – cum a ajuns un text în limba maghiară din secolul al III-lea să fie scris în ceea ce este acum teritoriul României, când strămoșii noștri trăiau încă în Orientul îndepărtat, în regiunea Ural-Aral-Marea Caspică.

În urma unor cercetări, se poate pune și mai mult la îndoială faptul că Péter Révész nu este lingvist, ci specialist în IT, și că a lucrat anterior la relația dintre limba sumeriană și cea maghiară și dintre minoică și maghiară.

Dr. Levente Nagy, șeful Departamentului de Filologie Romanică de la ELTE explică inscripția. Potrivit expertului, inscripția greacă de pe statuie poate fi într-adevăr citită invers, ca un poem maghiar despre un leu, dar există o problemă serioasă.

Textul, ca și sfinxul însuși, este un fals, iar figura probabil că nu a existat niciodată.

Citește și: FOTO Un cuțit vechi de peste 4.000 de ani a fost descoperit într-o zonă sacră a României. E din Epoca Bronzului

Povestea a început în februarie 1847, când ziarul Illustrirte Zeitung din Leipzig a publicat inscripția și un desen al statuii. Potrivit unui raport de la acea vreme, descoperirea a fost scoasă la iveală în timpul unor săpături în apropiere de Turda.

Vestea a provocat o mare agitație în cercurile profesionale maghiare de la acea vreme, iar textul a fost discutat la Academie câteva săptămâni mai târziu.

Unul dintre cei mai proeminenți arheologi ai vremii, Luczenbacher, sau János Érdy, așa cum era cunoscut în limba engleză, a venit cu o soluție pentru inscripție, care era foarte asemănătoare cu cea pe care o rezolvă acum Péter Révész.

În același timp, János Érdy a declarat că obiectul nu era decât o invenție.

Când au ajuns ungurii în Ardeal?

Aproape de sfârșitul secolului al IX-lea, apar ungurii în zona Europei Centrale, care vor ajunge să pătrundă în secolele următoare și în zona Transilvaniei.

În afara arcului carpatic, se manifestă atacurile civilizațiilor asiatice, precum pecenegii și cumanii. Primii ajung spre secolul al XI-lea să stăpânească peste teritoriile de câmpie din valea Dunării. 

Acest cadru s-a caracterizat îndeosebi de cristalizarea unor civilizații noi, precum ungurii, incursiunile pecenego-cumane, influența bizantină la Dunărea de Jos.

Citește și: Enigma spadei de aur descoperită în România. E veche de 3.700 ani și e unicat în Europa

Pe fondul acestor însușiri spațiale ale teritoriului, s-a desăvârșit procesul de etnogeneză românească, incursiunile și civilizațiile contribuind la dezvoltarea unei vieți feudale specifice epocii medievale, potrivit historia.ro.

Unul dintre cele mai fierbinți subiecte de discuție și cercetare a fost ocuparea Transilvaniei sau Terra Ultrasilvanus, cum era cunoscută în Evul Mediu timpuriu, de către triburile maghiarilor.

Așa cum arată numeroși cercetători, dar și cronici ale vremii, acest proces a fost de lungă durată și s-a întins pe o perioadă de aproximativ trei secole, din anul 900 și până în anul 1200 d Hr, potrivit adevărul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut