Rezultatul referendumului pro-UE din Republica Moldova, validat de Curtea Constituțională. Maia Sandu: „Decizie istorică”.
Referendumul a avut loc pe 20 octombrie, în paralel cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Tabăra pro-europeană a avut câştig de cauză, dar balanţa a fost înclinată pe ultima sută de metri de moldovenii din diaspora.
Rezultatul referendumului pro-UE din Republica Moldova, validat de Curtea Constituțională. Maia Sandu: „Decizie istorică”
Comisia Electorală Centrală a constatat prezenţa alegătorilor la referendumul din 26 octombrie în proporţie de 50,72%, fiind astel întrunită condiţia cu privire la rata de participare.
Numărul buletinelor cu opţiunea „DA” a fost de 749.719 (reprezentând 50,35% din voturi), în timp ce numărul buletinelor cu opţiunea „NU” a fost de 739.155 (49,65%).
„Moldova face un pas istoric, deoarece Curtea Constituţională a decis astăzi, pentru a consacra integrarea UE în Constituţia noastră, reflectând voinţa poporului în recentul referendum”, a scris Maia Sandu pe platforma X.
Domnica Manole, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat, joi, că modificările aduse constituţiei în urma referendumului „nu încalcă independenţa şi suveranitatea” ţării. Scrutinul a fost marcat de acuzaţii privind o amplă fraudă orchestrată cu bani din Rusia.
Acelaşi scenariu se aplică şi în cazul alegerilor prezidenţiale. În turul doi al alegerilor care vor avea loc pe 3 noiembrie se vor întâlni pro-occidentala Maia Sandu şi fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susţinut de tabăra pro-rusă.