România a importat mâncare de 3 miliarde de euro în primele 3 luni ale anului.
Cererea de alimente a crescut în ultimii ani în România și, pentru că nu producem suficiente, cumpărăm tot mai multe de la alții.
România a importat mâncare de 3 miliarde € în primele luni ale anului
Potrivit Institutului Național de Statistică, am adus din alte țări mâncare de aproape 3 miliarde de euro, doar în primele trei luni ale acestui an. Producția locală a rămas în urmă, spun specialiștii, iar industria nu este suficint de dezvoltată pentru a transforma materiile prime în produse finite.
Ceapă din Olanda și cartofi din Austria, făină ungurească și carne de porc din Germania. Sunt doar câteva exemple de alimente aduse din alte țări. Mai degrabă rare, cele românești sunt totuși mai apreciate de mulți cumpărători.
Deficite mari sunt în special la carnea de porc, pentru că suntem încă afectați de pesta porcină. Se estimează că peste 80% din cea consumată de români este din alte țări.
Femeie: „E mai bine să producem noi, dar nu știu dacă mai avem ce ne trebuie, dacă mai avem abatoarele și tot ce ne trebuie”.
În general, importurile de alimente au crescut mult în ultimii 5 ani: produsele agricole cu peste 50%, peștele cu 64% și produsele industriei alimentare cu 65%. Aducem fructe și legume din Olanda, Germania sau chiar de la vecinii unguri, pește din Grecia, Suedia și Bulgaria și alimente procesate cele mai multe din Germania și Polonia. A crescut mult cererea în ultimii ani, iar producția în România nu ține pasul, spun specialiștii.
Mai mult, nu avem suficientă capacitate industrială pentru a transforma materia primă în produse finite, cu o valoare adăugată mare. Asta ne aduce și prețuri mai mari în magazine.
Gabriel Razi, analist piață agricolă: „Nici măcar la floarea soarelui, nu reușim să transformăm semințe de floarea soarelui în ulei și suntem nevoiți să alimentăm astăzi industria bulgărească. Exportăm cereale, semințe și boabe oleaginoase și animale vii, exact în aceeași structură de export ca acum un secol. Este o rușine pentru agricultura românească, că în atâția ani de prezență în UE nu am reușit să majorăm țesătura industrială”.
În primul trimestru din acest an, valoarea totală a importurilor a fost mai mare cu 66 de miliarde de euro decât cea a exporturilor. Deficitul balanței comerciale a fost însă mai mic cu 1,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit INS.