România, invitată de Franța la a doua întâlnire despre Ucraina și securitatea Europei. Bolojan merge la Paris.
România a fost invitată, miercuri, la a doua întâlnire organizată de Franța pe subiectele Ucraina și securitatea Europei. Alături de țara noastră mai participă Norvegia, Canada, Țările Baltice, Cehia, Grecia, Finlanda, Suedia și Belgia.
România, invitată de Franța la a doua întâlnire despre Ucraina și securitatea Europei. Bolojan merge la Paris
Este vorba despre țările care nu au fost invitate la întâlnirea informală care a avut loc, luni, la Palatul Elysee. Surse politice au declarat pentru antena3.ro că președintele interimar Ilie Bolojan va participa la această reuniune care va avea loc tot la Paris.
La noua întâlnire de la Paris, președintele francez, Emmanuel Macron, a convocat liderii țărilor UE și NATO care nu au fost convocați la reuniunea de luni.
Acest lucru a provocat frustrare în rândul partenerilor europeni. Premierul italian, Girorgia Meloni, a declarat, marți, că mai mulți lideri ai națiunilor europene care nu au fost invitate la summit-ul de criză convocat de Emmanuel Macron au sunat-o pentru a cere explicații.
De altfel, premierul italian s-a arătat și ea deranjată că țările de pe flancul estic au fost excluse de la discuțiile de la Paris. Giorgia Meloni le-a spus liderilor de la masa discuțiilor că „toată Uniunea Europeană a contribuit financiar și militar” la războiul din Ucraina, motiv pentru care blocul comunitar ar trebui să găsească împreună o poziție comună.
Invitarea României este rezultatul eforturilor diplomatice făcute de MAE și Adminstrația Prezidențială, au declarat sursele citate.
Luni, lideri din 7 țări europene, Marea Britanie și șefii NATO au discutat la Paris despre negocierile de pace în Ucraina și despre nevoia ca Europa să fie prezentă la aceste discuții. De asemenea, aceștia s-au angajat să susțină suveranitatea Ucrainei.
Europa este pregătită să preia iniţiativa pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO, Mark Rutte.
„Europa este pregătită şi are voinţa să se întărească, să preia iniţiativa în a oferi garanţii de securitate Ucrainei”, a declarat Mark Rutte, precizând că asta este ce „reţine” din reuniunea la invitaţia preşedintelui francez, Emmanuel Macron.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a transmis un mesaj pe Twitter după summit, alături de o fotografie cu liderii prezenți.
„Astăzi, în Paris, am reafirmat că Ucraina merită pace prin forță. Pace care îi respectă independența, suveranitatea, integritatea teritorială și care vine cu garanții de securitate ferme.
Europa își asumă propria contribuție la ajutorul militar oferit Ucrainei.
În același timp, avem nevoie de o creștere rapidă a apărării în Europa”, a scris Von der Leyen.
Același mesaj a fost publicat și de Antonio Costa, președintele Consiliului European.
Emmanuel Macron a declarat marți dimineață că o pace „de durată” în Ucraina trebuie să fie însoțită de „garanții de securitate puternice și credibile”, după convorbiri telefonice cu președinții Trump și Zelenski
MAE: La prima reuniune de la Paris, România a fost reprezentată de Polonia
MAE de la București a transmis, marți, precizări despre prima reuniune de la Paris, care a avut loc luni, și la care România nu a participat, dar „a fost reprezentată de Polonia”
„Reuniunea de la Paris din data de 17 februarie a fost inițiată de Președintele Franței Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus. Acesta a inclus pe Președintele Consiliului European, Președinta Comisiei Europene, Secretarul General al NATO și un număr de șefi de stat și de guvern ai țărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.
România, în calitatea sa dublă – vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și țară care a oferit constant și de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic și militar țării vecine, are un interes direct în continuarea susținerii colective europene și euro-atlantice pentru Ucraina, că răspuns la războiul brutal și ilegal de agesiune din partea Federației Ruse.
Acest lucru a fost transmis clar participanților, în primul rând Președintelui Franței, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice. Totodată, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigura președinția rotativă a Uniunii Europene.
Formate regionale cum sunt și cele propuse și animate de România, de exemplu B9 sau Inițiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună. România a fost informată asupra conținutului discuției. Urmează noi reuniuni la care România va participa”, a precizat MAE, într-un comunicat de presă.