joi, aprilie 25, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăOrașul tăuSebeșSava Henția va fi omagiat la Sebeș, la 120 ani de la...

Sava Henția va fi omagiat la Sebeș, la 120 ani de la moartea artistului: Seară muzeală și o expoziție inedită

Date:

Știri relevante

spot_img

Sava Henția va fi omagiat la Sebeș! Seară muzeală și o expoziție inedită pe 21 februarie, la 120 de ani de la moartea artistului.

Miercuri, 21 februarie 2024, începând cu ora 16.30, la Primăria Municipiului Sebeș, va avea loc un eveniment cultural dedicat memoriei lui Sava Henția, de la moartea căruia se împlinesc 120 de ani.

Sava Henția va fi omagiat la Sebeș, la 120 ani de la moartea artistului

Conceput ca o seară muzeală, evenimentul intitulat „Sava Henția (1848-1904), un maestru transilvănean al penelului” propune publicului, pe lângă vernisarea unei expoziții temporare, care va reuni cele mai importante lucrări din colecția Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, cărora li se alătură un autoportret inedit de-al acestuia din colecția Cosmin și Alexandra Voișan și tablouri din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, și două conferințe științifice.

Citește și: Volei Alba Blaj, echipa de club a anului 2023 în România! Campioana, nominalizată la categoria sporturi de echipă doar cu echipe naționale

Prima, susținută de prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă, abordează viața și opera pictorului, cu referiri la lucrările aflate în colecția muzeului sebeșean, iar cea de-a doua, susținută de lect. univ. dr. Călin Anghel și dr. Radu Totoianu, prezintă istoricul și etapele constituirii colecției „Sava Henția” a aceluiași muzeu.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş deține una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henţia, care numără 46 de lucrări, toate aceste lucrări fiind reprezentative pentru activitatea sa între anii 1871 şi 1902.

Cum pictorul nu are o casă memorială la Sebeşel, satul său natal şi, în condițiile în care muzeul din Sebeş are cea mai însemnată colecție de lucrări semnate de el din zonă, considerăm că instituția noastră a devenit cea de-a doua casă a sa, un spațiu dedicat artei, în care opera lui poate fi cunoscută și admirată.

Citește și: Taina Sfântului Maslu, oficiată la biserica Spitalului Municipal Aiud

Muzeul continuă să valorifice și să promoveze atât opera, cât și memoria acestui maestru al penelului, prin evenimente care vor fi organizate în perioada următoare și prin facilități acordate la vizitarea expoziției.

Așadar, este anul „Sava Henția” la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș!

Vă invităm să-i descoperiți opera și să vă delectați cu frumusețea lucrărilor sale!

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut