luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieScaunul vlădicesc din vechea Cetate a Alba Iuliei, reactivat acum 48 ani....

Scaunul vlădicesc din vechea Cetate a Alba Iuliei, reactivat acum 48 ani. Arhiereul Emilian Birdaș, întronizat

Date:

Știri relevante

spot_img

Scaunul vlădicesc din vechea Cetate a Alba Iuliei, reactivat acum 48 ani. Arhiereul Emilian Birdaș a fost întronizat în demnitatea de Episcop al reînființatei Eparhii a Alba Iuliei.

Desființat în vara anului 1701, scaunul vlădicesc din vechea Cetate a Bălgradului a fost reactivat în urmă cu 48 de ani. La data de 14 decembrie 1975, Colegiul Electoral Bisericesc avea să îl aleagă în demnitatea de Episcop al reînființatei Eparhii a Alba Iuliei pe Episcopul-vicar Emilian Birdaș Rășinăreanul.

Scaunul vlădicesc din vechea Cetate a Alba Iuliei, reactivat acum 48 ani. Arhiereul Emilian Birdaș, întronizat

Ceremonia solemnă a întronizării în demnitatea de Episcop eparhiot a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în data de 25 ianuarie 1976.

Reactivarea scaunului chiriarhal din Alba Iulia a reprezentat un act de o importanță deosebită pentru Biserica Ortodoxă Română.

Reînființarea Eparhiei Ortodoxe din orașul Marii Uniri a fost înfăptuită în contextul mai multor popasuri aniversare, precum împlinirea a 375 de ani de la prima unire politică a Țărilor Române, realizată sub sceptrul Voievodului Mihai Viteazul.

Citește și: Samfira Borlea din Alba Iulia a schimbat prefixul! A împlinit 100 de ani. Ce a primit în dar de la Gabriel Pleșa

De asemenea, prin acest moment deosebit – petrecut la 275 de ani de la desființarea Mitropoliei Ortodoxe cu sediul la Alba Iulia – s-a urmărit evidențierea importanței orașului pentru istoria poporului nostru. Astfel, noua Eparhie din inima Transilvaniei avea menirea de a menține trează conștiința unității spirituale și naționale a românilor.

Dorința reactivării scaunului vlădicesc de la Alba Iulia a nutrit în sufletele clericilor și credincioșilor din Ardeal. Astfel, la inițiativa ierarhului Emilian Birdaș Rășinăreanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Alba Iuliei și Sibiului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în luna octombrie a anului 1975, înființarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, cu jurisdicție asupra județelor Alba, Mureș și Harghita (structuri administrative care aveau să se desprindă din componența Arhiepiscopiei cu sediul la Sibiu).

Ulterior, la data de 14 decembrie 1975, cu prilejul convocării Colegiului Electoral Bisericesc, Episcopul-vicar Emilian a fost ales în demnitatea de Întâistătător al Eparhiei Alba Iuliei.

Ceremonia solemnă a întronizării noului ierarh a avut loc pe 25 ianuarie 1976, la Catedrala Reîntregirii.

Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi, în fruntea căruia s-au aflat Mitropolitul Iustin Moisescu al Moldovei și Sucevei – în calitate de delegat al Patriarhului Justinian Marina – și Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, Crișanei și Maramureșului.

De asemenea, la slujbă au asistat numeroși ierarhi din cadrul Sfântului Sinod, precum și reprezentanți ai celorlalte culte, veniți din întreaga țară.

Totodată, alături de sutele de credincioși și invitați prezenți în orașul Marii Uniri s-a aflat prof. Gheorghe Nenciu, conducătorul Departamentului Cultelor.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Nicolae Mladin a evidențiat importanța și solemnitatea momentului, subliniind totodată însemnătatea deosebită a misiunii Episcopul Emilian.

Citește și: Mesajul unui urmaș al lui Alexandru Ioan Cuza, de Ziua Unirii Principatelor: “Dacă ar trăi, nu ar înțelege cum e posibil așa ceva în România”

În continuare, s-a dat citire Gramatei Mitropolitane, prin care se făcea cunoscută în mod oficial înființarea Eparhiei.

Apoi, ca semn al împuternicirii canonice de păstorire a clericilor și credincioșilor din județele Alba, Mureș și Harghita, i-a fost înmânată noului Episcop al Alba Iuliei cârja arhierească.

De asemenea, au mai luat cuvântul Mitropolitul Iustin Moisescu, prof. Gheorghe Nenciu, dar și alți reprezentanți ai celorlalte culte, care au evidențiat considerentele istorice ale reînființării scaunului vlădicesc de la Alba Iulia.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut