duminică, noiembrie 10, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateSecretele celui mai mare „canion” al României. Aici s-ar găsi cele mai...

Secretele celui mai mare „canion” al României. Aici s-ar găsi cele mai multe peșteri din țară și un lac „verde”

Date:

Știri relevante

spot_img

Secretele celui mai mare „canion” al României. Aici s-ar găsi cele mai multe peșteri din țară și un lac „verde”.

Cu peste 70 de peşteri în toată zona montană, Vâlcea deţine unul din cele mai mari bazine speologice din România, bazin care, în următorii cinci ani, ar urma să fie cartografiat şi inclus în regim turistic.

Secretele celui mai mare „canion” al României

Deja primele 25 de peşteri din zona canionului Cernei sunt în plin proces de cartografiere, un club speologic din Braşov începând, din toamna anului trecut, un amplu proiect de cercetare a acestora şi includerea în prima etapă turistică.

“Nu spun că ar fi cel mai mare bazin speologic din România, dar ne aflăm printre judeţele cu cele mai multe peşteri din ţară, grupate în toate zonele montane.

În Făgăraş, în Lotru, în Parâng, în Căpăţânii, sunt peşteri, unele aproape deloc cercetate, altele efectiv sunt arii protejate, pentru că ascund cu adevărat minuni, cum ar fi Peştera Lacului Verde, Peştera Perlelor sau a Caprelor.

Citește și: Doi olandezi care s-au rătăcit în Munții Apuseni, salvați de salvamontiști după o operațiune de 6 ore. Cum au fost găsiți

Sunt peşteri care, în următorii cinci ani, vor face parte din zestrea turistică a acestui judeţ, alături de celelalte peste 500 de obiective turistice de patrimoniu”, a declarat Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din Vâlcea.

Astfel, în munţii Făgăraş, Vâlcea deţine 8 peşteri verticale în Coţi, în munţii Cozia, peşterile din masivul Ciortea. Pe Valea Latoriţei, în Chei, sunt nu mai puţin de 20 de peşteri, una din cele mai cunoscute fiind Peştera Laptelui, acelaşi număr de peşteri, în Munţii Târnovului.

Peşte 30 de peşteri se află în Canionul Cheii, aici, un număr de 10 fiind declarate arii protejate datorită speciilor de lilieci, desenelor rupestre, unor stalagmite uriaşe, fosilelor de urs preistoric.

Una dintre peşteri deţine un lac subteran cu un colorit verde-smarald, altă peşteră nu formează stalagmite, ci mai multe sfere calcaroase de diferite culori, în podeaua cavernei, denumite perle.

În zona Cernei, există unele dintre cele mai lungi peşteri din judeţ, care depăşesc şi 3.000 de metri în galerie, potrivit Agerpres.

Smaraldul din Vâlcea

Această peșteră, despre care se consideră a fi una dintre cele mai frumoase și interesante peșteri din România, este situată în Valea Oltului, la doar câțiva kilometri distanță de localitatea Mușetești.

Peștera a fost descoperită în anul 1932 de către speologii români, iar de atunci a atras atenţia turiştilor şi a devenit o destinaţie populară pentru cei pasionaţi de aventură şi explorare.

Peștera Lacului Verde se întinde pe o lungime de aproximativ 820 de metri și este considerată una dintre cele mai frumoase peșteri din țara noastră, datorită frumuseții sale naturale și a peisajelor spectaculoase pe care le oferă.

În interiorul peșterii se regăsesc mai multe săli și galerii, care se întind pe o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați.

Citește și: VIDEO Veteranul de război Nicolae Tănase a împlinit 103 ani. A luptat la Cotul Donului: rănit, îl salvează americanii

Cea mai impresionantă atracție a peșterii este lacul subteran cu apă de culoare verde smarald, de unde și denumirea de „Lacul Verde”.

Acest lac este situat la o adâncime de aproximativ 10 metri și este alimentat de un izvor subteran. Apa lacului este extrem de clară și are o temperatură constantă de aproximativ 7 grade Celsius, chiar și în timpul verii.

Culoarea acestei ape oferă peșterii o frumusețe aparte. Mai ales că un astfel de obiectiv natural nu este întâlnit chiar oriunde.

De asemenea, în timpul explorării peșterii, turiștii pot admira diferite formațiuni stâncoase, precum stalactite, stalagmite și coloane, și să descopere o serie de camere și galerii fascinante.

Peștera Lacului Verde este, de asemenea, locul de casă al unei varietăți impresionante de animale, cum ar fi liliecii, șerpii, șopârlele și melcii, potrivit buila.ro.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut