vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateSecretele lui DJ Priest, tânărul din Alba care a ajuns să fie...

Secretele lui DJ Priest, tânărul din Alba care a ajuns să fie ascultat în 28 de țări din lumea întreagă: „A fost dragoste la prima audiție”

Date:

Știri relevante

spot_img

Seria “Portrete ALBAstre – Tineri cu povești” continuă cu un nou interviu, iar de această dată vă prezentăm un artist care a reușit să „spargă” granițele României cu creațiile sale și să ajungă să fie ascultat în 28 de țări din lumea întreagă. Este vorba despre Dănuț Moldovan, tânărul care sub numele de scenă DJ Priest încinge ringurile de dans din județul Alba.

Dănuț, un tânăr de 27 de ani din Alba Iulia, și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de la o vârstă fragedă. A știut, de mic copil, că domeniul muzical îi va defini viața.

În cadrul interviului, Dănuț a împărtășit cu cititorii AlbaPress cum a evoluat de-a lungul timpului, de la o simplă pasiune pentru ritmuri și sunete, la o reală afacere în industria muzicală.

AlbaPress: Dănuț, în ultimii ani te-ai consacrat ca DJ în comunitatea albaiuliană, reușind să te impui în domeniu cu stilul tău unic și inconfundabil. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică și când ai știut cu siguranță că acesta este drumul pe care vrei să-l urmezi în viață?

Dănuț Moldovan: Îmi amintesc și acum de primul meu contact cu muzica, chiar dacă aveam 4-5 ani. Tatăl meu era DJ, punea muzică la diferite evenimente. Acasă tot timpul cânta muzica, atunci când tata își selecta set-ul.

Eram expus inevitabil, de mic copil, genurilor muzicale de toate felurile. Încă de atunci m-a atras și am știut, cumva, că acela e domeniul în care vreau să activez. A fost o dragoste la prima audiție, dacă pot să spun așa.

AP: Numele tău de scenă e deosebit. Spune-ne de ce ai ales să te prezinți ca DJ Priest (n.r. preot)? De unde vine porecla?

DM: Numele meu de scenă are legatură cu liceul unde am studiat, anume Seminarul Teologic din Alba Iulia. 

„Porecla” cu care m-am ales îi aparține toboșarului Jerry Zsolt, el m-a botezat, când făceam parte din band-ul fostului concurent de la Vocea României, Ricardo Caria. Numele mi-a surâs și cred că s-a potrivit, așa că… DJ Priest in the mix.

AP: La liceu l-ai avut ca profesor pe Iosif Fiț și putem spune, fără niciun risc, că este unul dintre cei mai mari muzicologi din județul Alba. Ce contribuție a avut Seminarul Teologic „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, unde ai studiat, la dezvoltarea ta muzicală? Ai făcut parte dintr-o trupă în acea perioadă?

DM: Prima oară când auzi de Seminarul Teologic te gândești doar la muzică bisericească, dar printre elevi erau și ascultători de rock, chiar și unii profesori erau simpatizanți ai genului. Acest lucru a contat, într-adevăr, pentru că am reușit să rezonez cu câțiva colegi și am pus, împreună, pe foaie, bazele unei trupe.

Astfel că, la un moment dat, în clasa a 9-a, am început un band, cu încă doi, trei colegi care studiau la clasa de pastorală, iar din acel moment a început cariera mea de instrumentist. Domnul profesor Fiț a avut contribuția sa în formarea noastră.

Orele cu dânsul cred că ne-au ajutat pe fiecare în parte să devenim mai buni ca echipă, ca trupă. Ca să fac și o glumă, la orele cu domnul Fiț era simplu, știai sau nu știai, pe sistemul a fi sau a nu fi.

AP: Te atrăgea muzica când erai mic? Cântai la vreun instrument muzical sau nu reprezenta un lucru de interes pentru tine? Care era meseria la care visai?

DM: Pot să spun că muzica mergea aproape tot timpul acasă, îmi făceam mereu temele pe muzică. Pur și simplu eram absorbit de muzică. În clasa a 4-a am primit un walkman și aveam pe CD artiști ca Prodigy, DMX, Ice Cube, Notorious B.I.G. și Tupac.

Un instrument adevărat a apărut târziu în viața mea, undeva în jurul vârstei de 14 ani, și a fost un pian. Am fost autodidact, eram foarte interesat să înțeleg armoniile, teoria și tot ce ține de instrument. Nu am luat ore de pian.

Prima dată credeam că o să fiu instrumentist, apoi mi-am schimbat percepția, când mă saturasem de cover-uri și mi-am spus că o să încep să compun și să produc eu piese. Atunci mi-am dat seama ce vreau să fac. Oarecum de mic știam că vreau să fac muzică, dar nu știam sub ce formă mai exact.

AP: De câțiva ani ai reușit să îți transformi pasiunea într-o reală afacere de succes. Ți-ai construit propriul studio muzical, devenind, astfel, un tânăr antreprenor în industria muzicală. Ce provocări ai întâmpinat și care au fost cele mai mari satisfacții pe care le-ai avut până în prezent? Povestește-ne despre studioul MMOD Record (n.r. Make Music or Die – Fă muzică sau mori) și cum a luat naștere.

DM: Pot spune că după ce am furat meserie, în mintea mea a încolțit ideea un studio personal. Îmi doream să am spațiul meu de creație. Visul s-a realizat în anul 2018, atunci când a apărut posibilitatea unei finanțări prin fonduri europene. Mi-am spus că merită încercat, că nu am nimic de pierdut.

Mi-am depus dosarul, iar după câteva luni am fost sunat și felicitat pentru câștigarea grantului. Pur și simplu nu am știut cum să reacționez și am întrebat dacă nu a fost vreo greșeală. Dar nu a fost, a fost un vis devenit realitate și m-am bucurat foarte mult.  

Dănuț în propriul studio – Foto: Arhivă personală Dănuț Moldovan

AP: De ce MMOD Records? Am fost inspirat de albumul muzical al lui 50 Cent, anume Get Rich or Die Tryin (n.r. Îmbogățește-te sau mori încercând). Nu am un plan B. Așa că este totul sau nimic cu muzica, iar de aici până la MMOD (n.r. Fă muzică sau mori încercând) a fost doar un pas. 

DM: Problema a fost pandemia. Echipamentul pentru studio a ajuns chiar înainte cu o zi de declararea oficială a pandemiei de Covid-19. Dar cea mai mare problemă a fost când timp de un an de zile nu am putut să compun.

Nu am știut cum să gestionez situația din pandemie și s-a acumulat foarte mult stres și oboseală. Evenimentele au fost anulate sau amânate și dintr-o dată nimic nu mai mergea bine. Cumva, am reușit să trec peste această perioadă, dar a fost dificil.

Totuși, am început într-o notă puțin negativistă, așa că vreau să contrabalansez. În 2022, chiar după pandemie, am început o colaborare fructuoasă cu Osmia.

Practic mi-a dat cel mai mare avânt posibil și confirmarea de care aveam nevoie după toată acea perioadă mai puțin benefică. Cosmin Sturza, cunoscut sub numele de scenă Osmia, activează în industria muzicală din SUA, iar pentru mine a fost un mare plus, tot ce fac acum tinde să se plieze pe sound-ul din America, de la productie, la vibe.

Când l-am cunoscut făcea parte din grupul de producători ai lui Timbaland, pentru mine era ceva special. Ca producător a obținut un disc de platină.

De la el am învățat și o mare parte din business, care m-a ajutat foarte mult. În muzică nu e doar creație, e și afacere. Pe platforma lui Osmia, anume OAbeat, puteți găsi și producțiile mele.

AP: Ai vorbit despre pandemia de Covid-19. Evenimentele, în această perioadă, au fost amânate, chiar anulate, fapt ce a afectat în principal artiștii. Cum ai reușit să supraviețuiești din punct de vedere material? Ai fost nevoit să renunți la muzică sau să îți cauți un al doilea loc de muncă?

DM: Trebuie să recunosc că a fost o perioadă foarte complicată din punct de vedere financiar. Evenimentele s-au sistat din cauza pandemiei, dar din fericire nu am fost nevoit să îmi schimb domeniul de activitate. Am ajuns, în cele din urmă, la liman.

AP: Cu toate acestea, iată că munca ta a dat roade și ai fost recunoscut în industria muzicală, astfel că ai început să colaborezi cu Uddi. Povestește-ne despre experiența pe care ai avut-o cu celebrul cântăreț. Cum v-ați intersectat drumurile și cum te-ai simțit participând la concerte?

DM: A fost o experiență interesantă, o conjunctură favorabilă. În 2017 am organizat, alături de alți colegi, Balul Bobocilor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, motiv pentru care aveam nevoie de un artist de anvergură pentru a cânta la petrecere. Am ajuns cu colegii la un acord și am sunat-o personal pe Nicoleta Nucă. Cu doar câteva zile înainte de eveniment, artista a anulat concertul, dar am întrebat-o ce alternative îmi poate propune, astfel că mi l-a recomandat pe Dragoș Udilă aka Uddi.

Uddi a fost de acord să vină să concerteze, totul s-a desfășurat normal la bal, până la momentul lui Uddi. Playerele din club nu îi citeau stick-ul cu negativele. Norocul a fost că eu aveam laptop-ul la mine, m-am legat rapid la mixere și i-am dat play la negative. După concert mi-a spus că l-am salvat, apoi am mai discutat câteva lucruri și am făcut schimb de numere de telefon.

După acest eveniment am început frumoasa colaborare cu Uddi. Pentru mine era ceva de-a dreptul magic, nu îmi venea să cred cum s-au aliniat planetele. Personal îi cunoșteam toate live-urile de pe Youtube și mai ales cele tribute pentru Marley, a fost totul atât de natural. A fost o experiență încântătoare.

AP: Ca DJ, marketing-ul și platformele muzicale digitale ajută la o mai bună propagare a propriilor compoziții. Platformele îți oferă și o scalare a artei tale. Recent, Spotify a dezvăluit statisticile de final de an. În câte țări au fost ascultate producțiile tale?

DM: În ziua de astăzi este foarte important să fii prezent în mediul digital și nu numai. Am avut două campanii serioase de marketing cu o persoană din Canada, specializată pe industria muzicală. Rezultatele au fost neașteptate.

Producțiile mele au început să fie ascultate în New York și Los Angeles. Per total, conform statisticilor Spotify, munca mea a fost ascultată în 28 de țări din lumea întreagă. Pentru mine înseamnă foarte mult.

Dănuț Moldovan – Foto: Arhivă personală Dănuț Moldovan

AP: Cum gestionezi responsabilitatea de a menține o atmosferă energică pe ringul de dans?

DM: Este o întrebare foarte bună. Contează mult publicul, ce fel de vibe are, dacă are chef de distracție, dacă nu, o să-i revigorez eu. Trebuie să simți oamenii și să știi ce să le oferi.

Imi place să dau tonul distracției, iar acest lucru asigură mereu o atmosferă „cu balans” pe ringul de dans. 

AP: Cum abordezi procesul de creație? Există anumite surse de inspirație sau ritualuri pe care le urmezi?

DM: Nu am o regulă, inspirația poate să vină de la câteva acorduri de pian, un ritm de tobe, chiar și de la o discuție. Sunt perioade și perioade. Când sunt inspirat, trag tare, profit la maximum de conjunctură. Inspirația vine când vrea ea, la fel ca o femeie în viața ta.  

AP: Care sunt artiștii tăi preferați? Ai vreun model?

DM: Primul care îmi vine în minte este MJ FENOMEN, dar ascult multă muzică și studiez diverși artiști. Printre preferați se numără: The Weeknd, Bruno Mars, J. Cole, Jarry Lune și mulți alții din zona urbană.  

AP: Ce sfaturi ai pentru tinerii care vor să facă din muzică o carieră?

DM: Munca bate talentul. Este vorba de foarte multă muncă și disciplină. O să fie o perioadă în care nu vor fi rezultate și nu vor fi aplaudați de nimeni, dar important este să nu se dea bătuți și să își aducă aminte de ce au urmat această cale.

AP: În încheiere, transmite-le un mesaj cititorilor AlbaPress.ro.

DM: Ascultați muzică bună, bucurați-vă de viață și Dumnezeu să vă binecuvânteze!

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut