vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateSfinții care sunt sărbătoriți pe 14 februarie, de fapt. Ce trebuie să...

Sfinții care sunt sărbătoriți pe 14 februarie, de fapt. Ce trebuie să faci astăzi ca să ai parte de bucurii tot anul

Date:

Știri relevante

spot_img

Românii ortodocși îi sărbătoresc, pe 14 februarie, pe Sf. Cuv. Auxentie, Maron şi Avraam. Nu au nicio legătură cu sărbătoarea de Sfântul Valentin. 

Cei care postesc în această zi vor avea parte de bucurii, spune o tradiție străveche.

Sfinții care sunt sărbătoriți pe 14 februarie, de fapt. Ce trebuie să faci astăzi ca să ai parte de bucurii

Sfântul Cuvios Auxentie este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 14 februarie.

S-a născut la Constantinopol, în timpul împăratului roman Teodosie II (408-405).

Sfântul Auxentie primise o educaţie deosebită, atât în domeniul teologic, cât şi în cel al ştiinţelor profane. Era recunoscut şi preţuit în Constantinopol pentru calităţile sale militare şi intelectuale.

Apropierea Sfântului Auxentie de oameni înduhovniciţi a făcut ca acesta să aleagă în cele din urmă calea monahală.

Lăsând deci deşertăciunea lumii acesteia, s-a făcut ostaş al împăratului Hristos şi, monah fiind, a fost hirotonit mai întâi diacon, apoi preot.

Pentru cinstea şi slava care i se dădeau în cetate şi dorind o viaţă mai liniştită, s-a retras în Bitinia. Mai pe urmă, s-a aşezat într-un munte nu departe din Calcedon.

Citește și: Sărbătoare cu cruce roșie pe 2 februarie. Ce este interzis să faci în această zi?

“Din acea vreme s-a făcut cunoscut cuviosul şi începură a veni la dânsul mulţi, unii pentru tămăduirea trupească – căci toate bolile le vindeca prin rugăciunile lui -, iar alţii veneau pentru folosul sufletesc”. (Vieţile Sfinţilor).

Credincioşii i-au construit o chilie în vârful muntelui, de unde comunica cu cei care veneau pentru sfat şi tămăduire printr-o mică fereastră.

Sfântul Auxentie a participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon (451), unde s-a ostenit mult împotriva învăţăturilor eretice.

“De aceea a răbdat şi multe ocări de la eretici. Însă drept-credinciosul împărat Marcian îl cinstea foarte mult şi era iubit de toţi Sfinţii Părinţi, încât s-a arătat vestit între toţi, ca un dreptcredincios şi făcător de minuni, înţelept şi nebiruit în cuvânt, ca cel ce ştia bine tainele dumnezeieştii Scripturi, după cum este scris: ‘Era bărbat puternic în faptă şi cuvânt, înaintea lui Dumnezeu şi a tot poporul'”. scrie Agerpres.

Sfântul Maron

Cuviosul Maron (secolul 5), îmbrățișând viața sub cerul liber, s-a stabilit pe vârful unui munte din Siria care era cinstit în chip deosebit de vechii elini și aflând acolo un templu al zeilor, zidit de aceia, l-a sfințit lui Dumnezeu și a locuit acolo, făcându-și un mic cort sub care numai arareori intra.

El a făcut multe mănăstiri, pe mulți prin nevoințe aducându-i la Dumnezeu.

Prin rugăciune, cu darul lui Dumnezeu a vindecat boli, a alungat demoni și a oprit cutremure. După o scurtă boală, s-a mutat din viață în pace la ceruri.

Sfântul Avraam

Cuviosul Avraam a trăit pe vremea lui Teodosie cel Mare şi era din cetatea Cirului. Și-a ostenit trupul cu multă priveghere şi stare de toată noaptea încât a rămas mulţi ani imobilizat.

S-a stabilit apoi lângă muntele Libanului unde a fost persecutat de închinătorii la idoli care l-au îngropat în ţărân și au vrut să-l alunge din ținutul lor. Sfântul însă i-a covârșit prin bunătate, plătind dările pe care le datorau ei autorităților.

Din asemenea pricină făcându-se creştini, îndată au zidit şi biserică şi l-au silit pe el să le fie preot; iar cuviosul a rămas acolo trei ani şi bine povăţuindu-i pe ei către buna cinstire de Dumnezeu şi întărindu-i, iarăşi s-a întors la chilia sa, lăsându-le în locul său un alt preot.

Cu acest fel de bune şi lui Dumnezeu plăcute fapte strălucind cuviosul, a ajuns episcop al Careei, o cetate în Palestina, plină de idoli. Ducându-se acolo cu nenumărate osteneli, şi cu de Dumnezeu insuflate învăţături, a întors pe locuitori la buna cinstire de Dumnezeu în scurtă vreme şi i-a adus Domnului, prin faptă mai întâi învăţându-i.

Iar împăratul Teodosie, încunoştiinţat de cele despre el, l-a chemat la Constantinopol, unde şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu după puțină vreme, conform basilica.ro

Superstiții pentru ziua de 14 februarie

Pentru că 14 februarie pică într-o zi de miercuri, trebuie să avem grijă  să nu încălcăm vreo tradiție pentru a ne feri de ghinion. 

Miercurea este considerată a fi ziua Maicii Domnului, de aceea pentru a avea noroc este bine să respecți anumite reguli.

Se zice că miercuri, cea de-a treia zi a săptămânii, este una dintre acele zile la care trebuie să fim atenți, ca nu cumva să încălcăm vreo tradiție și să atragem asupra noastră ghinionul, iar dacă ești o persoană mai superstițioasă, merită să ții cont de ceea ce vom prezenta, pentru a te asigura că faci totul așa cum trebuie.

Citește și: 30 ianuarie: Sărbătoare cu cruce roșie! Cine au fost Sfinţii Trei Ierarhi și ce nu e bine să faci în această zi

Cine postește în această zi, va avea parte de liniște sufletească, de împăcarea că a făcut Voia Domnului și de siguranța că familia lui va fi ferită de rele și boli.

În tradiția românească se spune că miercuri era ziua în care ţăranii posteau pentru Maica Domnului, ziua în care se puneau cloşti şi în care se începea aratul.

Din bătrâni se spune că nu este bine ca miercurea să te speli pe cap, să îți tai unghiile sau să se spele hainele pentru că riști să te îmbolnăvești sau riști să rămâi văduv devreme.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut