miercuri, iulie 3, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateSitul rural al comunei Saschiz, parte integrată în patrimoniul UNESCO, intră în...

Situl rural al comunei Saschiz, parte integrată în patrimoniul UNESCO, intră în reabilitare. Satul săsesc este renumit pentru peisajul său cultural

Date:

Știri relevante

spot_img

Procesul de dezvoltare durabilă a comunităților rurale, prin punerea în valoare a potențialului lor turistic natural și cultural, continuă să se desfășuare în Regiunea Centru cu ajutorul fondurilor nerambursabile.

Astfel, UAT Comuna Saschiz este beneficiarul celui de-al doilea contract de finanțare semnat pe Prioritatea 7 – O regiune cu turism sustenabil – prin care se urmărește reamenjarea pieței centrale, aflată în vecinătatea ansamblului bisericii fortificate, format din Biserica evanghelică fortificată și incinta cu turnul – clopotniță care reprezintă un obiectiv de interes public.

Situl rural al comunei Saschiz, parte integrată în patrimoniul UNESCO, intră în reabilitare. Satul săsesc este renumit pentru peisajul său cultural

Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de euro, din care suma nerambursabilă solicitată este de 3,5 milioane de euro.

Scopul investiției este crearea unui spațiu în zona centrală, bine integrat în contextul natural și în caracterul istoric al zonei, dar atent relaționat la nevoile și dorințele locuitorilor și ale vizitatorilor.

Pentru atingerea scopului se preconizează crearea unui aspect vizual unitar, prin identificarea și valorificarea caracterului existent, adaptarea materialelor,  a iluminatului public, a mobilierului urban și a arhitecturii peisagistice.

Citește și: Legenda celui mai mare lac carstic din România. Cine se scaldă în el ar dispărea pentru totdeauna

În egală măsură, este necesară realizarea unui set de intervenții, cu scopul de a îmbunătăți circulația și de a crea spații cu funcțiuni particulare, creșterea siguranței, accesibilității și atractivității pietonale, ținând cont de soluții care sunt corelate cu protecția naturii și creșterea interconectării infrastructurii verzi.

Contractul de finanțare a fost semnat de domnul Șoaită Ovidiu, primarul Comunei Saschiz, în calitate de beneficiar și de Simion Crețu, Director general ADR Centru, care reprezintă instituția finanțatoare. Fondurile sunt alocate prin Prioritatea 7 – O regiune cu turism sustenabil, Acțiunea 7.1 –  Dezvoltarea durabilă a comunităților rurale prin punerea în valoare a potențialului lor turistic natural și cultural, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 24.414.785,76 lei, din care suma de 18.112.770,21 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.

”Reabilitarea pieței centrale din localitatea Saschiz, ca parte integrată în situl UNESCO, contribuie la atingerea obiectivelor strategice regionale, prin care se dorește ca Regiunea Centru să devină o regiune mai curată, atractivă pentru locuitorii săi și pentru  turiști. Acest proiect va aduce plus valoare localității Saschiz, un loc ideal pentru pasionații de cultură, istorie medievală, natură, sau gastronomie locală.

Până la această dată, situația proiectelor depuse pe Prioritatea 7 – ”O regiune cu turism sustenabil”se prezintă în felul următor: au fost depuse 12 cereri de finanțare cu o valoare totală de peste 32,85 milioane euro, din care, 5 se află în etapa de contractare, 4 în etapa de selecție, iar 2 proiecte, valorând peste 20 milioane euro, din care face parte și proiectul de  modernizare a  Sitului Rural din comuna Saschiz, județul Mureș, sunt semnate. Astfel, gradul de acoperire al apelului este de aproape 200%”, a precizat Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu.

Obiective urmărite au în vedere atât reamenajarea și accesibilizarea unei suprafețe de 11824 mp ai pieței centrale din Situl Rural Saschiz, parte a patrimoniului UNESCO, cât și creșterea cu 65% a numărului vizitatorilor obiectivului de patrimoniu UNESCO Sit Rural Saschiz, cu scopul maximizării rolului culturii și turismului în dezvoltarea economică locală, precum și a incluziunii și inovării sociale.

Proiectul se va desfășura timp de 36 de luni, urmărind atingerea obiectivului general al proiectului prin valorificarea potențialului cultural și natural existent și creșterea vizibilității și accesibilității obiectivului de patrimoniu, în strânsă corelare cu Strategia de Dezvoltare Locală a Comunei Saschiz 2021-2027 și cu dezvoltarea sectorului IMM prin activități în care sunt folosite terenuri și clădiri, fără a aduce atingere valorii patrimoniului cultural.

Citește și: Regal voleibalistic cu naționala României, în Alba Blaj Arena! Blajul va găzdui turneul CEV Volleyball European Golden League 2024

În urma reamenajării și refuncționalizării, piața centrală Saschiz va servi ca obiect de îmbunătățire a atractivității turistice și capacității de găzduire turistică și a dezvoltării locale și regionale.

La nivel de dezvoltare regională și națională, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural a fost considerată o măsură adecvată în dezvoltarea turismului românesc, prioritate specifică a Programului „Regiunea Centru”.

Satul săsesc Saschiz, aflat în județul Mureș, este renumit pentru peisajul său cultural și ecologic. Din anul 1999, o parte din casele săsești din localitate fac parte, alături de Biserica evanghelică fortificată, ridicată în onoarea regelui Ștefan I, din patrimoniul mondial UNESCO.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut