luni, octombrie 14, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateSpectacol pe cer! Prima Superlună Albastră din 2024 în această noapte. Ce...

Spectacol pe cer! Prima Superlună Albastră din 2024 în această noapte. Ce spun astronomii

Date:

Știri relevante

spot_img

Spectacol pe cer! Prima Superlună Albastră din 2024 în această noapte. Ce spun astronomii?

Prima „Superlună Albastră” din 2024 va putea fi văzută la începutul săptămânii viitoare, mai exact pe 19 august, relatează SkyNews.

Spectacol pe cer! Prima Superlună Albastră din 2024 în această noapte. Ce spun astronomii

De la ora 21 fiți cu ochii pe cer, pentru că Luna se va arăta în toată splendoarea.

Va fi un spectacol, spun astronomii, prin felul în care vom percepe dimensiunea și strălucirea satelitului natural al Pământului.

Atunci va fi momentul în care cerul va fi luminat de cea mai mare și strălucitoare lună plină din acest an. Un astrofotograf celebru oferă câteva sfaturi pentru cei care își doresc să facă fotografii spectaculoase cu cerul nopții, cum ar fi momente ca acesta, în care luna este super plină, ori ploile de meteoriți sau aurora boreală.

Cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din 2024 va răsări pe 19 august

Deși luna plină din august este de obicei numită „Luna Sturionului”, luna aceasta este și o „superlună albastră”, conform LiveScience.

Luna Sturionului este numită lună albastră din cauza unei ciudățenii astronomice. Există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară (a doua lună plină dintr-o lună) și o lună albastră sezonieră (a treia din cele patru luni pline din același sezon astronomic).

De la solstițiul de vară din 20 iunie, au existat luni pline pe 22 iunie și 21 iulie. Luna Sturionului pe 19 august și următoarea lună plină, Luna Recoltei, pe 18 septembrie, va avea loc înainte de echinocțiul din 22 septembrie.

Ce spun astronomii?

Potrivit specialiștilor, vom asista la două evenimente astronomice care se vor petrece la mică distanță: apariția lunii pline și momentul în care se va apropia cel mai tare de planeta albastră.

Adrian Șonka, astronom: „Este una din zilele din an când avem lună plină seara și luna se vede toată noaptea. Luna răsare când apune soarele și apune când răsare soarele, deci este toată noaptea pe cer.

Citește și: Românii ar putea mânca carne produsă în laborator. UE a primit prima cerere pentru autorizarea ei

Cel mai bine, dacă oamenii vor să vadă luna, e să se uite la miezul nopții, spre sud. Luna va fi mai jos de orizont, așa că va părea mai mare, așa cum pare și soarele la răsărit, pare mare.”

Totuși, pe cer nu vom vedea o lună albastră. Numele este mai degrabă o poreclă și este legat de raritatea evenimentului, care se întâmplă o dată la câțiva ani, și nu de culoarea sa.

Luni albastre de ambele tipuri apar o dată la doi până la trei ani, potrivit NASA. Ultimele luni albastre sezoniere au fost în octombrie 2020 și august 2021, iar următoarea lună albastră sezonieră va avea loc în mai 2027.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut