duminică, iunie 16, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateSpectacol pe Mureș! Milioane de efemeride au apărut deasupra râului. Specialiștii spun...

Spectacol pe Mureș! Milioane de efemeride au apărut deasupra râului. Specialiștii spun că insectele sunt un indicator al calității apei

Date:

Știri relevante

spot_img

Spectacol pe Mureș! Milioane de efemeride au apărut deasupra râului. Specialiștii spun că insectele sunt un indicator al calității apei.

Un fenomen care se repetă an de an în luna iunie atrage mulţi curioşi în zona centrală a Aradului, unde milioane de efemeride apar deasupra râului Mureş şi trăiesc doar câteva ore pentru a depune ouă, specialiştii afirmând că insectele sunt un indicator al calităţii apei râului.

Spectacol pe Mureș! Milioane de efemeride au apărut deasupra râului

Efemeridele sunt nişte fluturi numiţi popular “rusalii”, pentru că apar în perioada acestei sărbători, se împerechează şi mor, însă oferă spectacol pentru trecători şi cantităţi mari de momeală pentru pescarii care le prind. Insectele apar an de an de-a lungul Mureşului, în oraşul Arad, şi pot fi observate mai ales de pe poduri.

Citește și: Cum a ajuns o monedă de aur, bătută la Alba Iulia, să pună capăt vieții lui Constantin Brâncoveanu? A cântărit greu la proces

“Fenomenul a început vineri şi este spre final, poate fi admirat în mai multe locuri pe parcusul Mureşului, chiar şi în zona centrală a oraşului. Insectele au trăit în stadiu de larvă trei – patru ani, în nămol, iar când au devenit adulte au ieşit la suprafaţă pentru a se reproduce.

Aceste insecte sunt bioindicatori şi prezenţa lor atestă calitatea apei râului din punct de vedere ecologic”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, biologul arădean Gabriel Herlo.

El a explicat că fluturii trăiesc doar câteva ore, până îşi depun ouăle, apoi devin hrană pentru peşti sau alte grupe de specii acvatice.

Totodată, insectele atrag zeci de pescari, care le prind cu plase speciale pentru a le folosi ulterior la prinderea peştilor.

Citește și: Micii șahiști români au obținut performanțe de excepție la Campionatul European Școlar de Șah. Au câștigat 4 medalii

Pescarii spun că există o legendă care circulă cu privire la aceşti fluturi, potrivit căreia sunt spirite neîmplinite ale unor băieţi şi fete care au murit înainte de a se căsători. Astfel, acestor suflete li s-ar permite o zi pe an în care să ia chip de fiinţă înaripată pentru a putea cunoaşte iubirea.

În Ungaria, specia este protejată, fiind considerată una dintre cele periclitate şi pe cale de dispariţie.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut