luni, iulie 8, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleSănătateSpitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu va beneficia de noi...

Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu va beneficia de noi investiții. Două corpuri ale unității vor fi reabilitate termic

Date:

Știri relevante

spot_img

Continuă activitățile pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu. Două noi proiecte de reabilitare termică și eficientizare energetică – pentru încă două corpuri ale acestei unități medicale – au fost semnate recent în cadrul Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027.

Este vorba de cererile de finanțare pentru ”Reabilitare termică a clădirii C8 – Policlinică din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu” și ”Reabilitare termică a Clădirii C16 – Pavilion psihiatrie V din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda Sibiu”.

Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu va beneficia de noi investiții. Două corpuri ale unității vor fi reabilitate termic

Valoarea totală a celor două contracte de finanțare este de peste 23 milioane lei, din care valoarea totală eligibilă este de 20.077.630 lei.

  ”De-a lungul anilor, Spitalul de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” a cunoscut o dezvoltare continuă, prin construirea de noi secții și diversificarea serviciilor medicale. În prezent, unitatea medicală include 20 corpuri de clădire, fiind un spital multipavilionar. Aici  consumul de energie primară este cu mult peste cel al unui spital mono-bloc, motiv pentru care s-au impus investiții majore în domeniul eficientizării energetice. Asta deoarece majoritatea secțiilor au un regim de utilizare permanent, 24 h din 24 h.

Modernizarea acestui spital s-a realizat preponderent cu fonduri nerambursabile europene. Subliniez că, în special în ultimii ani, prin Programul REGIO 2014-2020, a fost reabilitat Pavilionul IV al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu și s-a realizat relocarea Ambulatoriului pentru adulți, cu fonduri totale în valoare de peste trei milioane euro. Prin toate aceste proiecte, Uniunea Europeană vine în sprijinul oamenilor, alocând importante fonduri europene nerambursabile în vederea economisirii resurselor primare de energie și pentru reducerea emisiilor poluante.

Pentru că în Regiunea Centru o parte a construcțiilor publice existente sunt vechi și neperformante din punctul de vedere al microclimatului, ne preocupăm de creșterea eficienței lor energetice. Acesta este și principalul obiectiv european, implicit unul dintre obiectivele stabilite de noi la nivel local și regional”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Citește și: Caravană de responsabilitate civică și a implicării europene a cetățenilor din Regiunea Centru

Societatea actuală este un mare consumator de energie sub diferite forme, în industrie, transporturi, agricultură, chiar și în domeniul casnic. Astfel, una din principalele probleme cu care se confruntă societatea o constituie faptul că o cantitate destul de însemnată de energie este pierdută prin funcționarea clădirilor, fapt datorat în principal alveolării necorespunzătoare ale acestora, precum și instalațiilor învechite pe care majoritatea le includ.

”Încă din prima perioadă de programare a POR 2007 – 2013, CJ Sibiu a pus accentul atât pe importanța eficientizării energetice a clădirilor publice, în vederea realizării de economii la facturile de energie, cât și pentru a avea un mediu mai curat și o securitate mai mare în domeniul energetic. Am început cu modernizarea și echiparea Ambulatoriilor, investiții care au dus la creșterea calității serviciilor de asistență.

Am reușit să izolăm termic clădirile mai bine și să modernizăm facilitățile medicale, achiziționând echipamente de ultimă generație, toate având ca  rezultat creșterea calității serviciilor medicale. Continuăm atragerea de fonduri europene, pentru a stopa degradarea clădirilor și pentru a le moderniza, ca să corespundă exigențelor din domeniul medical”, a declarat doamna Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu.

Clădirile vechi din cadrul acestui spital nu au beneficiat de lucrări sistematice de consolidare și reabilitare, iar starea lor fizică, vechimea și circuitele lor funcționale, inclusiv instalațiile auxiliare vechi induc pierderi mari de energie, insecuritate fizică și calitate slabă a actului medical, pe lângă cheltuieli mari de funcționare a spitalului.

Noile proiecte prevăd gestionarea inteligentă a energiei, prin termoizolarea fațadelor și a planșeelor peste parter și etaj, intervenții la nivelul soclului prin hidroizolare/termoizolare, înlocuirea tâmplăriilor exterioare, reabilitarea învelitoarei, înlocuirea instalațiilor termice și a celor pentru apă caldă de consum, execuția instalațiilor de ventilație și iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice, precum și a unui sistem centralizat de management al clădirii într-o perioadă de 40 de luni de implementare ale celor două proiecte finanțate prin Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru) 2021-2027.

Citește și: De ce subvenții nu vor mai avea parte agricultorii? Au fost tăiate de pe listă

Contractele de finanțare au fost semnate de doamna Daniela Cîmpean –  Președinte Consiliul Județean Sibiu în calitate de beneficiar și de domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru, care reprezintă instituția finanțatoare. Fondurile sunt alocate prin Prioritatea 3 – O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Acțiunea 3.2 – Eficiență energetică în clădiri publice a PR Centru.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut