Statuetele, vechi de aproximativ 7.000 de ani, aparținând perioadei neolitice, au fost descoperite pentru prima dată în Ciugud, iar acestea au dispărut după ce au fost parte a unei expoziții temporare a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Deși au trecut peste 2 decenii de la momentul în care au fost sustrase, ele sunt căutate în continuare.
„Chiar dacă fapta a fost prescrisă după zece ani şi ca atare, chiar dacă ar fi identificaţi, autorii sau autorul furtului nu vor putea fi traşi la răspundere, există un dosar de urmărire a acestor bunuri de patrimoniu cultural, după cum a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, Luminiţa Prodan.
Potrivit acesteia, bunurile respective sunt urmărite prin mijloace specifice.
De altfel, fotografii cu idolii sustraşi, aparţinând culturii Vinca, datând aproximativ din anul 5.000 înainte de Hristos, apar pe site-ul Poliţiei Române la “obiecte furate”, la paginile 53–55.
Descoperite în situl arheologic de la Ciugud, piesele preistorice au fost furate în prima parte a anului 2002 dintr-o sală a Universităţii din Alba Iulia, unde făceau obiectul unei expoziţii temporare.”, conform AGERPRES.