Țara din Europa lovită de ninsori la mijlocul lui septembrie! Troienele ating și 2 metri.
Ciclonul Boris a schimbat dramatic vremea în Austria – a provocat inundații similare cu cele din România, Cehia sau Polonia, iar în zonele montane vremea s-a transformat brusc într-una de iarnă, cu zăpadă din abundență și vânt puternic.
Țara din Europa lovită de ninsori la mijlocul lui septembrie! Troienele ating și 2 metri
În Austria a nins ca în toiul iernii, iar zăpada a luat prin surprindere atât autoritățile, cât și pe localnici. În zonele alpine, troienele ating și 2 metri, iar riscul de avalanșe este mare spre finalul săptămânii, când valorile termice vor fi în creștere accentuată.
„Deși căderi de zăpadă ocazionale la altitudini mari nu sunt neobișnuite în septembrie, acest nivel al furtunii e ceva ce n-am mai văzut de mulți ani și se va încheia cu un record de cantități de zăpadă în unele părți ale Austriei”, a declarat expertul meteorolog Fraser Wilkin.
Snowfalls in Austria and southwest Germany continue, with snow cover in some areas already reaching 80 centimeters
— Newspaper articles collection (@NewsArticleColl) September 14, 2024
As a series of flash floods in eastern Europe begins, expected to peak on Monday, Austrian authorities fear severe flooding when the snow melts. pic.twitter.com/OoDFAvDZnb
Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părţi, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depăşite în doar câteva zile”.
Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.
Sunt posibile, de asemenea, inundaţii şi alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt aşteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.
Ploi torenţiale continue sunt aşteptate şi peste graniţă, în land-ul german Bavaria.
Precipitaţiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca şi în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice.