joi, iunie 13, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateȚara Moților a devenit ecomuzeu! Patru comune din Alba și-au asumat obligația...

Țara Moților a devenit ecomuzeu! Patru comune din Alba și-au asumat obligația de a conserva locurile și obiceiurile din Apuseni 

Date:

Știri relevante

spot_img

Țara Moților a devenit ecomuzeu! Patru comune din Alba și-au asumat obligația de a conserva locurile și obiceiurile din Apuseni.

Șapte comune de pe teritoriul Parcului Natural Apuseni au semnat, vineri, la intersecția celor trei județe pe care se întinde parcul – Bihor, Cluj și Alba – Carta Ecomuzeului Țării Moților, un document prin care se obligă să păstreze identitatea locală și să promoveze o dezvoltare socio-economică durabilă, în beneficiul comunităților locale.

Țara Moților a devenit ecomuzeu! Patru comune din Alba și-au asumat obligația de a conserva locurile și obiceiurile din Apuseni 

Inițiativa a avut-o Administrația Parcului Natural Apuseni, care a invitat toate cele 18 comune eligibile, adică aflate în Țara Moților din Apuseni, să se alăture demersului. Deocamdată, la fondarea ecomuzeului, doar 7 primării au participat: Buntești din Bihor, Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara și Horea din județul Alba, respectiv Săcuieu și Mărgău din Cluj.

„Ne-am propus ca până la finalul anului să încheiem procesul de adeziune”, a declarat Alin Moș, directorul APNA.

Citește și: Ziua și furtul! Un tânăr din Alba Iulia a șterpelit două telefoane și 2.500 lei dintr-o borsetă lăsată nesupravegheată

Fondarea Ecomuzeului Țara Moților a fost marcată în Poiana Călineasa, locul unde cele trei județe din Apuseni se intersectează și unde vineri a fost dezvelit un monument anume creat: o bornă din lemn de fag, cu trei fețe, fiecare întoarsă spre unul dintre cele trei județe.

Monumentul stă pe un postament de piatră și este acoperit, ca să fie protejat cât mai mult timp, și a fost dezvelit vineri, în prezența reprezentanților APNA, ai primăriilor fondatoare și a câtorva sute de oameni din Țara Moților.

Cu ce-i ajută pe moți?

După ceremonie, toți participanții au petrecut la prima „expoziție” a ecomuzeului, adică o demonstrație gastronomică a moților din Apuseni și o alta a folclorului care îi caracterizează.

Pentru toți cei prezenți, o bună ocazie să socializeze, sărbătorind așa cum și strămoșii lor o făceau, cu mâncare și muzica locului.

„M-am bucurat că am găsit optimism la oamenii de acolo. La eveniment, au fost două categorii de remarci. Una a fost de mulțumire pentru eforturile de a începe acest demers și de a-l concretiza, prin crearea Ecomuzeului. A doua categorie a venit de la oameni mai în vârstă care m-au întrebat ce poate să schimbe în bine pentru ei Ecomuzeul. Ca să le răspund, i-am întrebat de câte generații a fost nevoie ca să se ajungă la ce are fiecare familie, ca proprietate.

Citește și: Elevii din Blaj, „ași de Alba” la Olimpiada județeană a ciclului primar. Ce premii au obținut?

Aici e cheia subiectului. Pentru ceea ce au majoritatea oamenilor astăzi au fost 10-15, poate 20 de generații care au muncit și au creat acele suprafețe de teren pe care le posedă, pentru că zona era împădurită, și le-au lăsat familiilor. Averea pe care o au s-a adunat în generații, s-a lucrat greu pentru ea, dar se poate pierde într-o oră. Asta încercăm să evităm, toți cei de-acolo să-și păstreze avuția, de orice fel ar fi ea”, a declarat Moș,

Directorul APNA a transmis că Ecomuzeul Țării Moților nu va schimba nimic din rânduiala locului, ci doar va milita pentru conservare. „Înseamnă să rămâi ceea ce ești, să nu devii altceva. Zonele se vor moderniza în continuare, nimeni nu exclude asta, dar oamenii trebuie să nu se transforme”, a precizat Moș.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Am participat și eu la acest eveniment,cu toate că sunt un vremelnic locuitor al locurilor,dar un foarte vechi admirator al acestor locuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut