Tot ce trebuie să știi despre PENSIE! De ce a scăzut după recalculare? Mai crește la anul? Ce impozit plătești pentru ea? Cum se face calculul?
Marea revoluție a sistemului public de pensii din România a început cu un val de nemulțumiri. Viața mai bună promisă de politicieni după aplicarea noii legi – care vorbea despre echitate – s-a tradus, în realitate, în creșteri de câteva sute de lei sau, mai grav, în venituri reduse pe hârtie pentru unii pensionari.
Tot ce trebuie să știi despre PENSIE! De ce a scăzut după recalculare? Mai crește la anul? Ce impozit plătești pentru ea? Cum se face calculul
Curtea Constituțională a interzis în 2022 orice reducere a pensiilor în plată, însă viitorul nu sună la fel de bine pentru toți pensionarii.
Pensiile în plată care, după recalculare, sunt mai mari decât cele rezultate după noile formule nu vor mai crește prin indexările anuale decât după ce vor avea valori egale.
„Prin aplicarea noii legi, întărim contributivitatea și vechimea în muncă. Este important să rețineți că cine a contribuit la fel, în sensul că a plătit aceleași contribuții de asigurări sociale și are același stagiu contributiv, va avea același cuantum al pensiei”, spune ministrul Muncii, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Ce probleme reclamă pensionarii?
Caz 1: Pensia după recalculare e mai mică de 1.281 de lei
Indemnizația socială pentru pensionari (pensie minimă garantată) a fost aprobată prin Legea nr. 196/2009. Valoarea ei este stabilită anual. În 2024, indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 de lei.
Dacă un pensionar are pensia calculată (pe bază de contributivitate) mai mică decât această valoare, primește lunar 1.281 de lei. Diferența dintre valoarea pensiei și indemnizația socială pentru pensionari va fi suportată de la bugetul de stat.
La fel se va întâmpla și după recalculare.
Dacă ați primit decizia de recalculare iar valoarea de la punctul F al deciziei (cuantum pensie asigurări sociale la data de 1 septembrie 2024) e mai mică decât 1.281 de lei (de exemplu, 500 de lei), veți primi, în continuare 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.
Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari crește anual prin legea bugetului de stat.
1.044.668 de pensionari beneficiază, până la 1 septembrie 2024, de indemnizația socială. După recalculare, rămân cu indemnizație socială 953.776 de pensionari (începând din septembrie) conform datelor Ministerului Muncii.
Caz 2. Pensie mai mică după recalculare
„Avem 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia în urma recalculării […] Cei cu perioade de contributivitate foarte scurte și cei care au obținut pe legislația anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuțiilor plătite în timpul activității”, a explicat ministrul Muncii.
Diferențele apar din noua formulă de calcul, care ia în considerare un stagiu standard de cotizare de 25 de ani și care premiază anii de contributivitate în plus față de acest stagiu standard.
Sunt afectați – adică e posibil să nu le crească pensia – foștii angajați din industria minieră, mecanicii de locomotivă, din industria nucleară, siderurgică sau petrolieră, care au beneficiat de condiții speciale de pensionare.
De exemplu, la mineri se considera, conform legilor vechi ale pensiilor, stagiu complet de cotizare după 20 de ani de muncă. Cei care au lucrat în condiții de radiații aveau stagiul complet de 15-17 ani.
Cum se calcula până acum pensia?
- se adunau punctajele anuale pe baza contributivității și a altor indicatori care se aplicau conform legilor în vigoare;
- suma punctajelor anuale se împărțea la stagiul complet de cotizare (diferit de la o categorie socio-profesională la alta și în funcție de lege) = numărul de puncte de pensie;
- numărul de puncte de pensie înmulțit cu punctul de pensie = pensia lunară impozabilă;
- Pensia impozabilă – (pensia impozabilă-2.000 de lei)/10 = pensia în plată
Conform formulelor de mai sus, să exemplificăm cu un caz concret, al unui miner care are un punctaj anual de 65 de puncte și 22 de ani de vechime în muncă.
Pensia calculată conform legii vechi:
- pensie impozabilă: 65/20 x 2.032 = 6.604 lei;
- Pensie netă în plată: 6.144 lei (după impozitare).
Pensie calculată conform legii din 2024. Formula de calcul: pensie = VPR x nr. total de puncte
- VPR (valoarea punctului de referinţă) = VPP/25 = 81 de lei
- VPP (valoare punctului de pensie) =2.032 de lei
- număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
Număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani:
- 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
- 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
- 1 punct/an pentru anii de muncă peste 36 de ani etc.
Ne întoarcem la exemplul de mai sus. Miner, punctaj anual= 65, 22 de ani de muncă
- puncte de stabilitate pentru miner = 0 (are 22 de ani de muncă)
- număr total de puncte după noua lege = 65+0
- pensie impozabilă: 65 de puncte x 81 de lei = 5.265 de lei
- pensie netă în plată: 4.939 de lei (după impozitare)
Conform legii, însă, minerul va primi în continuare pensia la valoarea calculată după legea veche, adică 6.144 de lei net.
Cine a beneficiat de reducerea vârstei standard de pensionare
Până acum, conform legilor vechi, au beneficiat de reducerea vârstei standard de pensionare cei care au avut stagii de cotizare în una sau mai multe din următoarele situaţii:
- au lucrat în grupa I și/sau a–II-a de muncă conform legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001;
- au lucrat în condiții speciale de muncă (fosta grupă I de muncă);
- au lucrat în condiţii deosebite de muncă (fosta grupă a-II-a de muncă);
- au realizat stagiu de cotizare în condiţii de handicap;
- nevăzătorii care au avut cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
- au fost beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat
- au fost beneficiari ai Legii nr. 341/2004 – Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, cu modificările și completările ulterioare.
Ți-a scăzut pensia după recalculare? Când vei mai primi indexări
„Nu li se indexează pentru că au un cuantum mărit al pensiei […] Când ajung toți la fel, vor crește toți la fel, având același număr de puncte de contributivitate”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu, la Digi24.
Ce a vrut să spună președintele CNPP?
Să luăm tot cazul minerului de mai sus. Calculele au fost făcute la o valoare a punctului de referință de 81 de lei, valabilă până la sfârșitul anului 2024.
Conform legii, începând cu 2025, valoarea punctului de referință se majorează anual, în ianuarie, cu rata medie anuală a inflației. La aceasta se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Cifrele provin de la Institutul Național de Statistică.
Dacă anul viitor, VPR (valoarea punctului de pensie) va ajunge, de exemplu, la 90 de lei, pensia minerului ar ajunge la (65 de puncte x 90 de lei =) 5.850 de lei brut, mai mică decât cea deja în plată.
Pensia minerului va începe să crească abia după ce valoarea punctului de referință va trece de 101,6 lei.
Cu cât se impozitează pensia
În acest moment, se impozitează cu 10% orice sumă care depășește valoarea de 2.000 de lei a pensiei bazată doar pe contributivitate.
Am făcut deja acest calcul mai sus, pentru pensia minerului.
- valoarea brută a pensiei: 6.604 lei;
- valoarea impozabilă pensiei: 4.604 lei (care rezultă din 6.604-2.000);
- valoarea impozitului (10%): 460 lei;
- valoarea netă a pensiei: 6.604-460=6.144 lei.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că pragul de impozitare va fi modificat, începând cu 1 octombrie. 3.000 de lei va fi suma neimpozabilă, iar procentul de 10% se va aplica pe diferență.
Pentru ca această declarație să capete și valoare juridică, trebuie transformată într-un act normativ: „măsura va fi aprobată prin Ordonanţă de urgenţă”, a declarat pe 27 august premierul Ciolacu, care a adăugat „nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane de lei”.
Lucrând pe același exemplu, după modificarea pragului de impozitare, minerul va câștiga la pensie 100 de lei.
- valoarea brută a pensiei: 6.604 lei;
- valoarea impozabilă a pensie: 3.604 lei;
- valoarea impozitului: 360 lei;
- valoarea netă a pensiei: 6.604-360=6.244 lei.
„Noi nu ne-am propus ca prin această recalculare să mărim toate pensiile, să eliminăm inechităţile din sistem. Eliminarea inechităţilor înseamnă că celor care au fost dezavantajaţi în cursul pensionării să li se facă dreptate, iar care au avut beneficii, în timpul pensionărilor, eventual dacă rămân cu un cuantum mai mic, să rămână cu pensia în plată, nicidecum să le scadă pensiile”, a spus Daniel Baciu, la Digi24.
„Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România! Iar creșterea medie a pensiilor este de aproape 27%”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de săptămâna trecută.
În august, Ministerul Muncii a cerut Guvernului să majoreze cu 600 de milioane de lei bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru luna august 2024, pentru a asigura fondurile necesare pentru plata primelor pensii recalculate.
Cu decizia înapoi
Câteva mii de decizii de recalculare au fost oprite de la distribuire de către Casa Națională de Pensii, în toată țara.
Cea mai gravă situație este în județul Alba, a confirmat, pentru Europa Liberă, directorul Poștei Române, Valentin Ștefan. El a subliniat că poșta execută doar indicațiile Casei de Pensii și că nu știe motivul pentru care aceste decizii au fost retrase.
„Aceste decizii vor fi reanalizate, nu înseamnă că sunt greșite, doar că, existând anumite suspiciuni de date eronate, fie elemente de stagiu, fie de cuantum al pensiei, fie de număr de puncte stabilite”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Cornelia Miclea, director Casa Județeană de Pensii Alba.
„Am considerat că este extrem de important să nu generăm nemulțumiri pensionarilor prin comunicarea unor decizii posibil eronate. Noi am început reverificarea respectivelor dosare și am constatat că multe dintre decizii sunt corecte. Prin urmare, beneficiarii își vor primi deciziile, iar cele care trebuie vor fi revizuite, drepturile fiind acordate tot cu data de 1 septembrie 2024”.