vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateTrei muzee din Alba își deschid porțile pentru Noaptea Muzeelor la Sate....

Trei muzee din Alba își deschid porțile pentru Noaptea Muzeelor la Sate. Exponate valoroase din istoria României, la un muzeu din județ

Date:

Știri relevante

spot_img

Noaptea Muzeelor la Sate aduce în prim-plan trei instituții culturale din mediul rural al județului Alba: Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa, Muzeul Memorial „Avram Iancu” din Incești, Alba, și Muzeul Mineritului Aurifer Roșia Montană.

Trei muzee din Alba își deschid porțile pentru Noaptea Muzeelor la Sate

La Muzeul din Lupșa județul Alba este expus unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naţionale de la Blaj, în primăvara anului 1848, precum şi obiecte personale care au aparţinut paşoptiştilor Alexandru Papiu-Ilarian şi Simion Balint.

Prin intermediul proiectului expoziţional se doreşte, potrivit sursei citate, marcarea a 175 de ani de la desfăşurarea Revoluţiei Române de la 1848 şi a luptei românilor transilvăneni pentru afirmare politică.

Muzeul din Lupșa are un inventar de peste 8.000 de piese, din care ceva mai mult de o treime sunt expuse în colecția de bază. Este unul dintre cele mai importante muzee etnografice sătești din Transilvania. „Adunarea Naţională de la Blaj.

Citește și: Situație alarmantă! Peste 50 de izvoare și fântâni din Alba nu sunt potabile. De unde să nu bei apă

Un reper în istoria moţilor” va putea fi vizitată la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” Lupşa de vineri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, şi cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate până la miezul nopţii. „Expoziţia reuneşte obiecte de patrimoniu de o importanţă deosebită, ce fac parte din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României.

Piesa centrală este reprezentată de unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naţionale de la Blaj, în primăvara anului 1848. Acesta prezintă pe banda galbenă, din centru, următorul text ‘5/13. Maiu. 1848’, ce face trimitere la data la care românii din Transilvania s-au adunat pe Câmpia Libertăţii.

Vor mai fi expuse obiecte personale care au aparţinut juristului Alexandru Papiu-Ilarian şi preotului greco-catolic Simion Balint”, se menţionează într-un comunicat de presă. Cu ocazia evenimentului vor fi susţinute la sediul muzeului ghidaje şi lecţii interactive de istorie.

Astfel, sâmbătă, 2 septembrie 2023, cu ocazia Nopţii Muzeelor la Sate, Muzeul Lupşa va fi deschis publicului de la ora 10.00 până la miezul nopţii, iar începând cu ora 17.00 vor fi susţinute lecţii de istorie pentru elevii din localitate, cu subiectul „Adunarea Naţională de la Blaj şi personalităţile liderilor revoluţionari” Avram Iancu, Simion Balint şi Alexandru Papiu-Ilarian.

Duminică, 3 septembrie 2023, la Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” va fi organizat un Te Deum pentru pomenirea revoluţionarilor de la 1848 – 1849, ceremonie urmată de o serie de discursuri ale organizatorilor şi de un moment artistic susţinut de Corul Bisericii Ortodoxe din Lupşa.

Citește și: FOTO La mulți ani, Jandarmeria Rurală! 130 de ani de devotament și sacrificiu pentru siguranța comunităților din România

Organizată între 3/15 – 5/17 mai 1848, Adunarea Naţională de la Blaj a adunat laolaltă locuitori ai Ţării Moţilor, inclusiv reprezentanţi ai localităţii Lupşa, participanţi activi la evenimentele politico-militare desfăşurate în perioada 1848 – 1849, potrivit adevarul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut