vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăUn apel în care românilor transilvăneni li se cerea la 1848 să...

Un apel în care românilor transilvăneni li se cerea la 1848 să fie loiali „patriei” maghiare, expus la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Date:

Știri relevante

spot_img

La Muzeul Național al Unirii a fost expus un comunicat din 1848, adresat de baronul Vay Miklos tuturor românilor din Transilvania.

Un comunicat adresat românilor din Transilvania de către un comisar regal maghiar în toamna lui 1848, după cea de-a treia adunare de la Blaj, în care li se cere acestora să fie credincioşi “patriei” maghiare, a fost expus marţi la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

La Muzeul Național al Unirii a fost expus un comunicat din 1848

“Comunicatul către Români” dat de comisarul regal maghiar pentru Transilvania, baronul Vay Miklos, în 13/25 octombrie 1848 la Cluj, piesă aflată în colecţia muzeului albaiulian, face parte dintr-un lung şir de comunicate date de guvernul maghiar şi de reprezentaţii acestuia în Transilvania către revoluţionarii români, încercând să determine aplanarea conflictului care evolua abrupt de la un moment la altul şi era pe cale să se transforme în război civil.

Citește și: SUA vor livra Uniunii Europene 50 de miliarde de metri cubi de gaze lichefiate în 2023: Se va reduce dependența de Rusia

“Exponatul este o proclamaţie dată de către comisarul regal Vay Miklos către români, în care le cerea acestora să fie patrioţi, să fie credincioşi ‘patriei maghiare’, să nu strice buna rânduială, să asculte de ‘înălţimile patriei’, în speţă nobilimea. (…)

Aceste comunicate erau, în fapt, nişte ultimatum-uri, care se sfârşeau întotdeauna cu ameninţarea armată. Apelul expus a fost dat după cea de-a treia adunare a românilor de la Blaj, din septembrie, adunare care a ţinut aproape o jumătate de lună.

A fost mai mult decât o adunare populară, a fost o tabără militară, în care începe practic, şi declarativ şi fizic, conflictul armat între ‘Ungaria liberală’ şi revoluţionarii români”, a explicat, marţi, la vernisajul mini-expoziţiei, muzeograful Marius Cristea.

El a menţionat că Vay Miklos, numit în funcţia de comisar regal cu câteva luni înainte, fusese deosebit de activ în a stopa mişcările româneşti.

“În opinia lui, şansa de a stopa mişcarea română era să decapiteze conducerea. Au şi fost arestaţi foarte mulţi lideri ai românilor. Are un ton cel puţin ofensator la adresa doleanţelor românilor mult timp”, a mai spus muzeograful.

Vay Miklos a fost şi la adunarea din septembrie de la Blaj, unde a încercat să vorbească mulţimii şi chiar să mituiască câţiva lideri ai românilor, a mai spus Marius Cristea.

Citește și: Cupru Min Abrud își schimbă partenerul de afaceri: Elvețienii au făcut cea mai bună ofertă pentru cuprul din Apuseni

În perioada 3/15 – 13/25 septembrie 1848 a avut loc cea de-a treia adunare naţională de la Blaj, la care ţăranii români au venit în număr de aproximativ 60.000, înarmaţi cu lănci şi furci.

E În cadrul Adunării s-a rediscutat programul din mai, căruia i s-au adăugat mai multe cereri.

S-a protestat, din nou, împotriva uniunii Transilvaniei la Ungaria, iar hotărârea adunării a fost însoţită şi de precizarea unor modalităţi prin care românii vedeau posibilă convieţuirea cu celelalte naţionalităţi, potrivit AGERPRES.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut