joi, mai 30, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieUn ardelean a fost primul român care a ajuns în America. Benjamin...

Un ardelean a fost primul român care a ajuns în America. Benjamin Franklin i-a fost prieten și mentor. Dispare fără urmă

Date:

Știri relevante

spot_img

Un preot ardelean e considerat a fi primul român care a ajuns în America. Benjamin Franklin i-a fost prieten și mentor. Destinul transilvăneanului l-a purtat pe alte cărări.

Transilvăneanul Samuilă Damian, preot ortodox, care a întreprins o călătorie în jurul lumii în secolul al XVIII-lea, este se pare primul român care vizitat SUA în 1748.

Un ardelean a fost primul român care a ajuns în America. Benjamin Franklin i-a fost prieten și mentor. Dispare fără urmă

Samuilă Damian, un preot ortodox din Transilvania, care știa știa latina la perfecție, după cum o spune chiar Benjamin Franklin, scriitor, om de stat, diplomat, inventator și unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a fost se pare primul român care a călcat pe pământ american.

Preotul transilvănean a fost menționat de Benjamin Franklin într-o scrisoare descoperită de către cercetătorul D. Dvioichenko-Marcov atunci când acesta se ocupa de arhiva personală a omului de stat american.

Citește și: Vlad Stan, elevul din Țara Moților care la doar șapte ani a obținut aurul la Campionatele Naționale de Șah pentru juniori. A câștigat proba de dezlegări

După ce l-a cunoscut pe Samuilă Damian, Benjamin Franklin i-a devenit mentor, susținător și chiar prieten. Traseul preotului transilvănean este menționat într-un fragment al scrisorii lui Benjamin Franklin, potrivit historia.ro.

„Tot ce știu despre Dămian, după chiar spusele sale, este că se născuse în Transilvania, fiind de obârșie tătar, dar slujind ca preot al bisericii ortodoxe. Scria și vorbea latinește cu ușurință și în mod corect. S-a pregătit să plece din țara sa cu gândul de a face înconjorul lumii pe cât posibil pe uscat.

A călătorit prin Germania, Franța, Olanda și Anglia. A rămas un timp la Oxford. Din Anglia a venit în Maryland, de acolo s-a dus în Noua Anglie și s-a reîntors pe uscat la Philadelphya, iar de aici a călătorit prin Maryland, Virginia și Carolina de Nord spre tine.

S-a gândit că i-ar folosi călătoriile sale să afle ceva despre electricitate. Eu l-am învățat cum să folosească tubul, cum să încarce butelia de Leyda și alte câteva experiențe”, se menționează în scrisoare.

Dispare fără urmă

Samuilă Damian a vrut să se întoarcă în Transilvania după călătoria în jurul lumii și să-i inițieze pe compatrioții săi în tainele electricității, dar cel mai probabil nu a mai reușit acest lucru.  

Benjamin Franklin crede că Samuilă Damian a fost reținut în Noua Spanie sau a murit înainte să îi mai poată scrie.

Citește și: Ce aliment trebuie să mănânci zilnic pentru a preveni îmbătrânirea? 100 g costă doar 4 lei

„Ce s-a întâmplat cu el după aceea (n.r. scrisoarea din Jamaica) n-am mai aflat niciodată. Îmi promisese că-mi va scrie cât va putea de des în timpul călătoriei și îndată ce se va fi înapoiat acasă după terminarea ei.

Se împlinesc acum șapte ani de când a trecut pe aici. Dacă el se mai află acum în Noua Spanie…bănuiesc că trebuie să fi fost reținut acolo și împiedicat de a-mi scrie; dar cred, mai degrabă, că a murit”, este concluzia tristă a ilustrului politician american, potrivit adevărul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut