O cameră video amplasată în Munții Apuseni a capturat imagini uluitoare cu un cerb însoțit de două ciute, descoperind prima zăpadă din acest an în această zonă.
În imaginile filmate de cameră se pot observa două ciute care sunt urmate de cerb, în zona de vârf a unui masiv din Munții Apuseni. Cele trei animale sălbatice fac „cunoștință” cu prima zăpadă din sezonul de iarnă 2023 – 2024.
Un cerb și două ciute, surprinși în timp ce se jucau în zăpadă, în Munții Apuseni
Prezența cerbului lângă ciute este destul de rară în această perioadă având în vedere că boncănitul, respectiv împerecherea, a durat până la sfârșitul lunii octombrie.
„La cerb împerecherea începe în luna septembrie, mai întâi în zonele de șes, apoi și la munte, terminându-se cu a doua jumătate a lunii octombrie. Între cerbii masculi se duc lupte aprige, pentru supremația cârdurilor de ciute. Este de reținut că în această perioadă, cerbii elimină un miros specific, ușor de perceput chiar și de către om”, spun specialiștii în domeniul faunei montane, potrivit sursei.
Cerbul carpatin este un mamifer ierbivor, trăieşte aproximativ treizeci de ani. Animal sălbatic, timid, sfios şi este vânat pentru carne, coarne şi piele. Cerbul este mascul cu înfăţişarea mândră, elegantă, dar puternică. Lungimea corpului poate ajunge până la doi metri, iar părţile corporale sunt foarte bine echilibrate, fiind de talie mai mare decât ciuta, coarnele lui sunt ramificate.
“Regele Munților Apuseni! Prima Zăpadă peste Munții Apuseni! Un cerb în toată splendoarea!”, au scris cei de la Apusenii Sălbatici pe pagina de Facebook.
Ciuta este femela cerbului. Puii de cerb se nasc cu pete pe corp care îi ajută să se camufleze mai uşor în iarbă. După primul an de viaţă, petele încep să dispară. Un pui de cerb începe să facă primii paşi la 30 de minute după ce vine pe lume. Un cerb tânăr rămâne în jurul mamei sale în primul an de viaţă, conform Adevarul.ro.