Un dezvoltator imobiliar a efectuat vânzări repetate pentru apartamentele dintr-un bloc aflat în construcție în centrul orașului Alba Iulia. Deși construcția nu a fost finalizată, firma dezvoltatoare a ajuns în stare de insolvență, înregistrând datorii de peste nouă milioane de euro.
Tribunalul Alba a dispus miercuri, 1 noiembrie 2023, intrarea în insolvență a unei societăți comerciale care a derulat unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din Alba Iulia.
Un dezvoltator imobiliar din Alba Iulia, intrat în insolvență, a vândut în mod repetat apartamente într-un bloc neterminat
Parc Residence Alpha SRL a construit un bloc cu 47 de apartamente și 11 spații comerciale, în centrul orașului Alba Iulia, dar doar o parte dintre acestea au contracte de vânzare-cumpărare în regulă. Reprezentanții firmei au realizat vânzări succesive ale unor apartamente. Motivele invocate au fost reprezentate de creșterea prețurilor la materialele de construcție.
O parte dintre vechii cumpărători și-au primit integral sumele achitate inițial, în valoare de zeci de mii de euro, alții parțial, însă mulți nu au primit niciun ban. Situația numărului de proprietari pe un singur apartament este neclară, în condițiile în care unele apartamente au fost vândute chiar și de trei ori.
Citește și: România, campioană mondială la Minifotbal! Meciul dramatic a fost decis la penalty-uri
Afacerea a fost dezvoltată de avocatul Ovidiu Jidveian, fost subprefect și candidat la Primăria Alba Iulia. Acesta deține în prezent 10% din firmă, mama acestuia, Olga Jidveian, deține 80% din părțile sociale, iar o altă persoană fizică are restul de 10%.
Printre cei care ar fi cumpărat apartamente se numără atât oameni foarte înstăriți din oraș, cât și oameni simpli, care au contractat credite în speranța că se vor muta într-un apartament în centrul municipiului.
Conform bilanțului contabil ce poate fi accesat pe site-ul Ministerului Finanțelor, Parc Residence Alpha SRL a raportat în 2022 datorii de 46.626.728 de lei, adică peste 9 milioane de euro și avea un singur angajat, potrivit Adevarul.ro.
Pe rolul Tribunalului Alba s-au aflat aproximativ 30 de dosare prin care persoane fizice și juridice au solicitat insolvența firmei. Toate aceste cereri au fost calificate de instanță drept declarații de creanță și vor fi incluse în tabelul preliminar al creanțelor care urmează să fie întocmit de către administratorul judiciar. Judecătorul a stabilit ca termen pentru verificarea procedurii data de 14 februarie 2024.
Scandalul ar putea avea și consecințe penale, dacă cumpărătorii care nu și-au recuperat banii și nu au intrat în posesia apartamentelor decid să depună plângeri, mai arată sursa citată.