Un motociclist care a traversat Via Transilvanica de la Cugir la Drobeta i-a enervat pe români: „Urmează ATV-urile și apoi SUV-urile cu manele. Așa e România”.
Un turist care străbătut o parte din Via Transilvanica i-a enervat pe pasionații de drumeții, după ce a relatat că a parcurs ținutul spectaculos al Carpaților, cu motocicleta. O mulțime de români i-au răspuns, revoltați.
Un motociclist care a traversat Via Transilvanica de la Cugir la Drobeta i-a enervat pe români: „Urmează ATV-urile și apoi SUV-urile cu manele. Așa e România”
„Salutare! Este prima postare pe grup. Vara aceasta am acoperit o parte din traseul Via Transilvanica pe motocicletă de la Cugir până la Drobeta.
Nu am avut timp suficient să oprim în toate locațiile frumoase de pe traseu, dar am bifat cateva sate de poveste, cum ar fi Târsa si Fundătura Ponorului (video), în câteva dintre fotografii veți regăsi și Fagul (pom) de la Târsa, care se spune ca ar avea undeva la 400 de ani vechime.
Traseele sunt bine marcate, cu puțină atenție și din partea călătorilor, veți ajunge la destinație”, a fost mesajul motociclistului, pe grupul oficial Via Transilvanica.
Călătorul nu a știut însă că potrivit regulamentului de vizitare a Parcului Național Grădiștea Muncelului Cioclovina, traversat de Via Transilvanica, accesul neautorizat pe unele drumuri forestiere și poteci este interzis cu motocicletele, ATV-urile și alte tipuri de autovehicule motorizate. La fel se în alte zone protejate, aflate și ele pe ruta turistică.
Însă nu acest lucru a stârnit nemulțumiri, ci faptul că Via Transilvanica este destinată celor care călătoresc pe jos sau cu bicicletele.
„Pe o porțiune de traseu, în Parcul Național Domogled Valea Cernei este interzis. Și îmi este suficientă postarea asta ca să scriu o amendă”, i-a răspuns un ranger din Parcul Național Domogled Valea Cernei.
„Urmează ATV-urile și apoi SUV-urile cu manele. Așa e România”, a fost un alt mesaj adresat motociclistului.
„Dacă se va ajunge cu motorizare pe Via Transilvanica, atunci renunț. Este foarte urât să poluezi natura, cu diferitele acțiuni ale motorizării, fie atv, sau moped. Să nu mai văd așa ceva nici pe trasee, nici aici, în grup”, a comentat un alt călător.
„Accesul motorizat este interzis în majoritatea zonelor aflate în afara drumurilor publice. Mai ales dacă sunt în arii naturale protejate! A face Via Transilvanica pe ceva cu motor este o mare mizerie. Și o lipsa de respect față de ceilalți drumeți și față de inițiatorii proiectului! Să nu mai vorbim că distruge sectoarele de poteci!”, i-a transmis un alt drumeț.
Motocicletele nu sunt bine venite pe Via Transilvanica (video), pentru că emit noxe și zgomot, i-a răspuns un alt drumeț.
Via Transilvanica se suprapune cu unele drumuri forestiere, utilizate frecvent pentru transportul lemnelor.
Au fost cauzuri în care utilajele forestiere au doborât borne ale Via Transilvanica sau în care marcajele de pe ruta turistică au fost acoperite, șterse și scrijelite de localnici, nemulțumiți că turiștii intră în zone în care se organizează vânători.