joi, iunie 13, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateUrgia naturii a făcut prăpăd în Alba! Case inundate, drumuri blocate și...

Urgia naturii a făcut prăpăd în Alba! Case inundate, drumuri blocate și mii de oameni lăsați fără curent după furtunile din județ

Date:

Știri relevante

spot_img

La mila naturii! Case inundate, drumuri blocate și mii de oameni lăsați fără curent după furtunile din județul Alba

Urmare avertizării meteorologice cod portocaliu emisă de ANM, în data de 03.06.2024, la ora 11:45 CJSU Alba s-a întrunit în ședință extraordinară în cadrul căreia s-a aprobat prin Hotărârea CJSU nr. 7 privind aprobarea măsurilor pentru reducerea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase – cod portocaliu.

La mila naturii!

În contextul fenomenelor hidrometeorologice, în data de 03.06.2024, în intervalul orar 14.00 – 18.00, în județul Alba s-au înregistrat efecte pe raza a 8 unități administrativ-teritoriale, fără a fi înregistrate victime.

Citește și: Ploaie torenţială pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: S-a acumulat apă pe carosabil şi vizibilitatea e diminuată

Au fost emise 4 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT, iar la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Alba a fost activată Grupa Operativă începând cu ora 13:39, iar personalul aflat în tură liberă de la nivelul subunităților a fost prealertat.

Din cauza unor arbori cazuti pe carosabil circulația rutieră a fost temporar blocată parțial pe:

• DJ 705 între localitățile Zlatna și Almașu Mare,

• DJ 750 C între localitățile Stremț și Geoagiu de Sus.

Situația detaliată pe localități se prezintă astfel:

  • în municipiul Sebeș, au fost afectate de inundații generate de băltiri și incapacitatea canalizării de preluare a apei pluviale, 2 subsoluri de bloc, 2 curți și grădini.
  • în orașul Teiuș, a fost afectat de vijelie acoperișul unui bloc și 1 autoturism.
  • în comuna Stremț, au fost afectat de vijelie acoperișul și poarta unui case de locuit, acoperișul Dispensarului comunal și 7 locuințe.
  • în loc. Benic – com. Galda de jos din cauza căderilor de arbori a fost blocat un drum vicinal și au fost afectate cablurile de transport energie electrică.
  • în loc. Rădești au fost afectate de vijelie acoperișurile a 10 case, 4 solarii și 1 autoturism.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică situația se prezentă astfel:

Au fost afectate în total 8 linii de medie tensiune care alimentează localitățile Aiud, Teiuș, Zlatna, Galda, Cugir, Săliștea, Blandiana, Șibot, Ceru Bacainti, Vințu de Jos (parțial) fiind afectați un număr de 12359 utilizatori.

Citește și: Avram Iancu în fotografii din ultimii ani de viață, expoziție la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Cânta din fluier, îmbătrânit înainte de vreme

La ora 19 mai erau afectate 2 linii de medie tensiune cu 966 consumatori nealimentați, echipele DEER fiind în continuare pe teren pentru a alimenta și aceste locuri de consum în această seară.

Pentru gestionarea situațiilor înregistrate în județ, au fost implicate forțe și mijloace aparținând:

– Instituția Prefectul Județului Alba – 2 persoane;

– Consiliul Județean Alba – 2 persoane;

– ISU Alba – 10 pompieri, 1 ASAS, 1 motopompă;

– SVSU Sebeș, Teiuș, Stremț, Galda de Jos, Rădești – 29 voluntari, 1 ASAS, 2 motopompe, 2 auto, 3 buldoexcavatoare, 1 tractor.

– IPJ Alba – 17 polițiști cu 8 autospeciale;

– SGA Alba – 31 persoane, 4 buldoexcavatoare, 1 auto, 1 MPT;

– APA CTTA Alba – 34 persoane, 1 motopompă, 6 autospeciale, 1 camionetă.

Încă de la începutul manifestării fenomenelor meteo extreme, acțiunile de intervenție au fost conduse de către Prefectul județului Alba, Nicolae Albu și coordonate de prim-adjunctul inspectorului șef Lt. Col. Cristian Cîmpean și grupa operativă a ISU Alba.

Informațiile privind obiectivele inundate vor fi reevaluate de către autoritățile publice locale din UAT-urile afectate.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut