Varza „Licurișca”, „reînviată” după 100 de ani. Prin ce se deosebește?
„Licurișca” este un soi vechi de varză de Buzău, care a contribuit la obținerea mai multor varietăți autohtone valoroase. Soiul are o vechime de peste un secol și a fost premiat la Salonul Inovării.
Varza „Licurișca”, „reînviată” după 100 de ani. Prin ce se deosebește
Soiul de varză “Licurişca”, vechi de mai bine de 100 de ani, se remarcă prin rezistenţa sa, mărimea, dar şi prin calităţile sale ideale în gastronomie.
“Am strâns resurse genetice din toată ţara, în special din zonele în care soiul s-a dezvoltat pentru că a fost cultivat de la Buzău până în Bulgaria, în toţi Balcanii.
La noi vorbim de varietăţi de ‘Licurişca’ de Buzău, de Brăila, Ialomiţa sau Bărăgan sau de Prahova, varietăţi dezvoltate în bazinele legumicole respective. Din ele au evoluat altele.
Cercetările continuă în sensul în care vrem să restaurăm soiul de varză tomnatică de Buzău, o varietate din ‘Licurişca’, apoi soiul de varză ‘Inimă de bou’, a nu se confunda cu soiul de tomate, varza căpăţânoasă de Buzău, care au avut ca trunchi comun varza ‘Licurişca’.
Am strâns aceste varietăţi şi am restaurat acest soi care poate intra în piaţă. Documente despre acest soi găsim de la 1872, la 1896 avem o referire şi cea mai frumoasă descriere o găsim la 1926. Iată un soi vechi care a fost neglijat”, a precizat directorul BRGV.
Pe lângă varza “Licurişca”, cercetătorii BRGV au reuşit în ultimii ani să salveze nenumărate soiuri de tomate dispărute din cultura locală şi naţională şi să aclimatizeze alte soiuri exotice care pot fi cultivate cu succes, în contextul climatic actual, potrivit Agerpres.