Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România: „Mii de conturi au lucrat pe TikTok pentru Călin Georgescu, cu finanțare externă”.
Mii de conturi au lucrat, cu finanțare externă, pentru promovarea lui Călin Georgescu cu ajutorul algoritmilor TikTok, iar compania nu a luat nicio măsură și a ignorat cu desăvârșire sesizările autorităților române, acuză Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM – autoritatea de reglementare în telecomunicații.
Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România: „Mii de conturi au lucrat pe TikTok pentru Călin Georgescu, cu finanțare externă”
Aceasta este instituția din România care se ocupă de implementarea Digital Services Act (DSA), care reglementează activitatea marilor platforme online în Uniunea Europeană. Unele din prevederile DSA fac referire la dezinformare.
Trei sesizări la Comisia Europeană Acesta spune că atât ANCOM, cât și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) au sesizat Comisia Europeană cu privire la activitatea TikTok în timpul campaniei prezidențiale.
Astfel, sunt acum trei sesizări din România cu privire la comportamentul rețelei sociale, în contextul în care Călin Georgescu promovează conspirații și aduce omagii unor foști lideri legionari.
„În campania pentru prezidențiale TikTok a ignorat cu desăvârșire toate tentativele și sesizările pe care AEP-ul le-a făcut în baza informațiilor pe care le avea despre o anumită campanie ce pare a fi fost sponsorizată într-un mod diferit de ceilalți competitori.
TikTok nici nu a listat acea campanie sau candidatul acelei campanii drept un candidat politic și l-a lăsat la statutul de username nepolitic”, acuză vicepreședintele ANCOM.
„Au lucrat împreună cu algoritmul”
„Și acele mii de username-uri care au lucrat împreună cu algoritmul TikTok au favorizat împingerea mesajului acelui candidat. Din păcate, au dus la acest deznodământ pe care îl vedem astăzi.
TikTok cu desăvârșire a ignorat aceste sesizări în mod constant pe parcursul campaniei”, completează acesta.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pe agenda şedinţei fiind „posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
De asemenea, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat, în contextul, discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să interzică aplicaţia TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.
De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.