duminică, iulie 7, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateVIDEO Călușerii din Săsciori, parte dintr-un film documentar realizat de CCAB în...

VIDEO Călușerii din Săsciori, parte dintr-un film documentar realizat de CCAB în cadrul proiectului “Jocul călușerilor din județul Alba”

Date:

Știri relevante

spot_img

Un film documentar și un volum nou prezintă tradițiile și dansurile autentice ale călușerilor din județul Alba. Acest proiect, susținut de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, explorează și valorifică folclorul muzical-coregrafic din zonă, oferind o privire detaliată asupra jocurilor călușerești din 19 localități, păstrate și transmise cu grijă de către dansatori și instructori.

Centrul de Cultură “Augustin Bena” din județul Alba lansează un proiect fascinant ce aduce în prim-plan tradițiile și dansurile autentice ale călușerilor.

Călușerii din Săsciori , parte dintr-un film documentar realizat în cadrul proiectului “Jocul călușerilor din județul Alba”

Filmul documentar și volumul, explorează și celebrează folclorul muzical-coregrafic din regiune, oferind o incursiune captivantă în lumea jocurilor călușerești din nu mai puțin de 19 localități.

“Jocul Călușerilor din Județul Alba – Formația de călușeri din Săsciori, parte din filmul documentar realizat în cadrul proiectului cofinanțat de AFCN

Jocul Călușerilor din Județul Alba, cea mai completă lucrare de specialitate privind studiul jocului călușerilor din județul Alba, un proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural imaterial din Județul Alba cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și organizat de Centrul de Cultură “Augustino Bena”.

Apariţia acestui volum și a filmului documentar, ca parte a proiectului Jocul Călușerilor din Județul Alba iniţiat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, este posibilă prin susţinerea acestuia de către Administraţia Fondului Cultural Naţional. Jocul călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului, inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO.

Citește și: Performanțe remarcabile la șah pentru elevii de la Colegiul Militar din Alba Iulia. S-au calificat în etapa județeană a ONSS

Proiectul Jocul Călușerilor din Județul Alba vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea și promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba.

Este, în același timp, rezultatul unei activități de documentare în teren, de cercetare, cât și de valorificare a unor informații preluate din arhiva Centrului de Cultură „Augustin Bena” sau de la diferiți informatori, cunoscători incontestabili ai acestui joc. Faptul că aceste jocuri mai există în localitățile cercetate se datorează unor oameni minunați, dansatori și instructori deopotrivă, care au păstrat și, mai ales, au transmis mai departe aceste perle ale folclorului coregrafic tradițional privind structura pașilor, precum și modul de desfășurare.

Tocmai de aceea, ne-am propus culegerea jocurilor călușerești din județul Alba, transcrierea coregrafică, realizarea unui material filmat în teren, care să valorifice jocul fiecărei localități cercetate și transpunerea lui scenică.

Zona cercetată de noi cuprinde Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, nu mai puțin de 19 localități cercetate și inventariate: Vinerea, Săliștea, Ceru Băcăinți, Săsciori, Vințu de Jos, Stremț, Valea Mică – Zlatna, CIB – Almașu Mare, Cugir, Câlnic, Pianu de Sus, Șibot, Nădăștia- Almașu Mare, Zlatna, Cricău, Blandiana, Alma Mare, Glod și Sebeș – Săsciori.

Materialul coregrafic cules poate constitui o permanentă sursă de informare pentru instructori şi coregrafi interesaţi de cunoaşterea îndeaproape a jocurilor şi melodiilor tradiţionale. De asemenea, aceste suite scenice pot sta la baza repertoriului coregrafic al ansamblurilor de amatori sau profesioniste din judeţul Alba şi din Transilvania. Lucrarea de față se poate astfel considera un „arc peste timp”, o adevărată „treaptă spirituală” din zona folclorului coregrafic, menită să unească generațiile prin atitudinea de respect pentru tradiție.

Citește și: Comedia absurdului, pe scena din Alba Iulia: Teatrul Skepsis va interpreta în această seară două opere semnate de maestrul Eugen Ionescu

Mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături în implementarea proiectului, instructorilor şi formaţiilor de călușeri din judeţul Alba, care au păstrat şi au transmis peste vremi adevărate comori.

Manageri de proiect: Alexandru Pal (manager CCAB)

Coordonator proiect: Marinela Baba (referent de specialitate CCAB)

Foto și video: Vasile Sârb, Cornel Gruian, Silviu Ciontea (fotografi și operatori imagine CCAB)

Concept grafic: Ionuț Baic (grafician CCAB)”, au transmis reprezentanții Centrului de Cultură “Augustin Bena” pe pagina de Facebook.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut