Care este diferența între țuică și pălincă: „E greşit să spui ţuică de pere, mere ori de caise”, susține universitarul clujean Casian Popa, fondatorul conceptului Snoblesse Oblige.
Universitarul clujean Casian Popa, fondatorul conceptului Snoblesse Oblige, blogul care te educă să bei cu stil, ne explică care este diferența între țuică și pălincă.
Care este diferența între țuică și pălincă: „E greşit să spui ţuică de pere, mere ori de caise”
„Termenul pălincă sau palinca a fost atest în 1630 pe undeva prin Slovacia, a trecut în limba maghiară şi apoi a ajuns în Ardeal.
Cuvântul ţuică desemnează exclusiv o băutură distilată de prună, aşa că e greşit să spui ţuică de pere, mere ori de caise. E corect să denumeşti aceste băuturi rachiuri.
Ţuica dublu distilată trebuie să ajungă la 50 de grade la sută în volum alcool. Asta e cunoscută ca pălincă, horincă, horencă, şi e produsă numai în Transilvania.
Citește și: Băutura care face bine pe caniculă. Medic: „Protejează pielea de expunerea la soare şi ne răcoreşte”
Pălinca e o băutură în totalitate fermentată şi provine numai din fructe natuale prin distilarea frunctelor – asta înseamnă de fapt rachiu natural”, a explicat Casian Popa.
Prin urmare, potrivit clasificărilor la bauturi, țuica este exclusiv de prună. Celelalte pot fi definite drept rachiuri de fructe. În cazul dublul distilate vorbim de palincă.