joi, iunie 27, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateVIDEO O armă temută a soldaților romani, descoperită în Alba de un...

VIDEO O armă temută a soldaților romani, descoperită în Alba de un pasionat de detectorism. E extrem de rară

Date:

Știri relevante

spot_img

O armă temută a soldaților romani a fost descoperită în județul Alba de un pasionat de detectorism. Sabia Gladius este extrem de rară.

Gladius, arma principală a legionarilor romani, a fost descoperită de un arheolog amator. Sabia legionarilor a fost scoasă la suprafață de Kolozsvari Csaba, un pasionat de detectorism.

O armă temută a soldaților romani, descoperită în Alba de un pasionat de detectorism

Arma a fost descoperită într-o pădure din județul Alba și este una dintre versiunile mai recente ale spadei scurte, numită Gladius de tip Pompeii.

Modelul Pompeii a reprezentat o primă schimbare majoră a scuturilor scurte romane, fapt ce demonstrează că tacticile de luptă au fost puternic schimbate pentru a sublinia forța, mai mult decât înjunghierea în luptă.

Citește și: Avram Iancu în fotografii din ultimii ani de viață, expoziție la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Cânta din fluier, îmbătrânit înainte de vreme

Kolozsvari Csaba s-a declarat plăcut surprins de descoperire, afirmând că „mai repede găsești 3 vase pline cu monede romane din argint până să găsești o astfel de sabie”.

„De departe una din cele mai deosebite descoperiri ale mele, un Gladius în stare foarte bună, va fi sper, atracția principală în vreun muzeu pe viitor. Cum explica un amic: mai repede găsești 3 vase pline cu monede romane din argint până să găsești o astfel de sabie.

Am înțeles că sunt extrem de rare și sunt găsite în stare destul de precară. În cazul meu obiectul se află într-o stare foarte bună de conservare. Mulțumesc Muzeului Național al Unirii Alba Iulia pentru promptitudinea cu care a acționat pentru ca acest Gladius să ajungă repede la destinație în condiții speciale, unde va fi restaurat.

Citește și: Cine era transilvăneanul care a fost strămoșul UE? A vrut să creeze Statele Unite ale Europei

Legat de momentul descoperirii: nimic nu prevestea o astfel de surpriză, pădure, fără alt obiect din epoca romană prin zonă, o pădure plină de vegetație la sol, întâmplarea a făcut ca sabia să se afle pe o zonă destul de curată. Adâncime 27 cm.

Spre rușinea mea pe moment am zis că o fi o sabie medievală (nu am găsit niciodată o sabie) dar și așa, am lasat-o in situ și am anunțat specialiștii. Ce a ieșit, vedeți în videoclipul de mai jos”, a declarat Csaba, care a documentat scoaterea din pământ a celebrei arme.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Se curata rugina ,se aplica un strat de lac special o se pune minerul și este perfect pt expus mai ales ca astfel de săbii nu se găsesc ușor în stare buna ,succes în continuare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut