O capră neagră a fost surprinsă într-o pădure din Munții Apuseni! „Este un animal ager”, susțin reprezentanții Parcului Natural Apuseni.
Pădurile din Parcul Natural Apuseni oferă un habitat sănătos pentru numeroase specii, asigurând condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru fauna bogată din parc. Printre acestea se regăsesc și caprele negre.
O capră neagră a fost surprinsă într-o pădure din Munții Apuseni: „Este un animal ager”
Pădurile și masivele muntoase din Apuseni reprezintă habitatul ideal pentru capra neagră.
Capra neagră are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor, dar și de ochii oamenilor.
„Este un animal ager și adaptat perfect pentru viața în zone greu accesibile, fiind cunoscută pentru abilitatea sa de a se cățăra pe stânci abrupte și terenuri dificile, unde găsește adăpost și hrană”, au explicat reprezentanții Parcului Natural Apuseni.
Citește și: Echipa României a obţinut cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică! La competiţie au participat 53 de ţări de pe toate continentele lumii
Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp.
Caprele negre se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iar iarna caprele consumă mușchi sau licheni, arată specialiștii Romsilva.
Conform datelor centralizate de către autoritățile române, populaţia caprelor negre era în creştere, de la 6.722 exemplare în 2005, la 8.158 exemplare în 2019, în timp ce efectivele optime au fost stabilite la 6.174 exemplare.