Obiceiul puşcatului de Paşte în Munții Apuseni! Țara Moților se cutremură de sunetul țevilor de carbid menite să alunge răul. Tradiția celebrează învierea lui Hristos.
În Apuseni, pe lângă datinile tradiţionale cunoscute, în fiecare an, de Paşti, se derulează un alt obicei, care a devenit tradiţional. ”Puşcatul cu carbid” se practică în tot Postul Paştelui, dar mai ales în Săptămâna Mare şi, în special, în Noaptea Învierii.
Obiceiul puşcatului de Paşte în Munții Apuseni!
În ce constă acest obicei? Puşcatul cu carbid are ca şi semnificaţie alungarea răului pentru a întâmpina Învierea Domnului şi este practicat din generaţie în generaţie de tineri, care se adună, mai ales în Noaptea Învierii, pentru a marca această sărbătoare.
Peste 100 kg de carbid, 30 ţevi de 3-4 lungime amplasate pe dealul din apropiere, apă, cauciucuri pentru a întreţine focul toată noaptea şi multă voie bună, care să ţină până dimineaţa.
La miezul nopţii, se puşcă toate ţevile în acelaşi timp, astfel că senzaţie şi zgomotul te cutremură până în adâncul sufletului. Cu siguranţă este ceva ce trebuie să trăiţi cel puţin o dată în viaţă. Astfel se derulează obiceiul la Roşia Montană şi în alte localităţi de pe culmile Apusenilor.
La Câmpeni, în apropierea Sfintei Nopţi a Învierii Domnului, se văd de jur-împrejurul oraşului focurile şi taberele amenajate pentru a rezistă unei nopţi lungi de puşcat.
Practicat pe toată perioada postului, acest fundal care invadează oraşul atinge apogeul în Noaptea Învierii. Carbidul este de fapt carbură de calciu, substanţă utilizată în fabricarea acetilenei.
Era utilizat în trecut în exploatările miniere, ceea ce făcea ca obţinerea acestuia să fie o misiune relativ simplă. În prezent, carbidul se găseşte mai greu şi din acest motiv şi obiceiul a scăzut în intensitate, potrivit adevărul.ro.