Pisică sălbatică, surprinsă în Parcul Natural Apuseni. E „verișoara” pisicii domestice.
Camerele de monitorizare a faunei din Munții Apuseni au surprins o pisică sălbatică la plimbare prin pădure. Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au făcut publice imaginile, iar acestea s-au viralizat rapid.
Pisică sălbatică, surprinsă în Parcul Natural Apuseni. E „verișoara” pisicii domestice
Pisica sălbatică europeană populează păduri din Europa, Anatolia și Caucaz, pe când pisica sălbatică africană populează landșafturi și stepe semiaride din Africa, Peninsula Arabică și Asia Centrală până în vestul Indiei și vestul Chinei.
Speciile de pisică sălbatică diferă în modelul blănii, coadă și mărime: pisica sălbatică europeană are blană lungă și o coadă stufoasă cu un vârf rotunjit; mai mica pisică sălbatică africană este dungată mai vag, are o blană scurtă nisipie-cenușie și o coadă care se îngustează dinspre bază; F. lybica ornata este pestriță.
Deși seamănă cu o pisică domestică, este mult mai robustă, mai puternică și mai adaptată vieții în sălbăticie. Vânează șoareci, păsări și alte vietăți mici, menținând echilibrul natural al ecosistemului.
RNP Romsilva – Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturală protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) și 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații și monumente ale naturii) incluse în Parcul Natural Apuseni.