luni, iulie 1, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăOrașul tăuSebeșVIDEO Povestea fanfarei săsești de pe Valea Sebeșului, înființată acum 145 de...

VIDEO Povestea fanfarei săsești de pe Valea Sebeșului, înființată acum 145 de ani. Au cântat și în lagărele din Siberia, devin renumiți în străinătate

Date:

Știri relevante

spot_img

Povestea fanfarei săsești de pe Valea Sebeșului, înființată acum 145 de ani. Au cântat și în lagărele din Siberia, în comunism au fost staruri.

Fanfara din Petreşti (Petersdorf în germană), localitate componentă a municipiului Sebeş are o tradiţie de 145 de ani.

Povestea fanfarei săsești de pe Valea Sebeșului, înființată acum 145 de ani

A fost înfiinţată în 1879 de către Michael Thut, predicator, organist, apoi dirijor şi conducător al fanfarei. La început, a avut opt instrumente. În timp a devenit un simbol al localităţii, renumită în împrejurimi şi în străinătate.

Istoria fanfarei din Petreşti oscilează între perioade de glorie şi de umbră, la fel ca şi comunitatea săsească din Petreşti.  

Citește și: FOTO Droguri și arme albe, „ingredientele” distracției la AlbaFest! Un tânăr a fost prins cu un briceag, două persoane aveau substanțe la ele

Atunci când au fost deportaţi, saşii din zonă au reuşit să înfiinţeze o fanfară restrânsă chiar şi în iadul siberian, în Lagărul de la Kungur. Multe dintre fanfarele din Transilvania aveau în spate, ca suport financiar o întreprindere sau o fabrică, de obicei cu proprietari saşi.

Aşa a fost şi la Petreşti, unde Fabrica de hârtie a sprijinit întotdeauna fanfara, mai ales în timpul directorului Rother (în interbelic, până în 1945). 

În anii comunismului, membrii fanfarei se întâlneau pentru repetiţii în sala mică a Căminului Cultural din localitate. În 1969-1970 a avut loc în România primul “Festival al Fanfarelor de Amatori“.

Faza pe ţară se ţinea la Bucureşti, în Parcul Cişmigiu, unde în faţa unui juriu, fanfara trebuia să interpreteze o piesă obligatorie şi apoi să susţină un concert de promenadă de două ore.

La acest concurs, Fanfara din Petreşti a obţinut premiul I pe ţară şi a devenit brusc foarte cunoscută, fiind solicitată în perioada următoare să susţină numeroase concerte, colindând ţara în lung şi în lat.

Citește și: FOTO Pericol de inundații în Alba Iulia! S-a transmis mesaj RO-ALERT. COD GALBEN pe mai multe râuri din județul Alba

De 1 mai când există tradiţia ca fanfara să mărşăluiască pe străzile Petreştiului, la serbări populare şi anumite sărbători religioase, la petreceri. 

După 1980, majoritatea membrilor, care până atunci au fost toţi saşi, au plecat rând pe rând în Germania. Acasă au mai rămas foarte puţini, aşa că fanfara de la Petreşti a început să aibă membri români, care învăţaseră să cânte în fanfara de copii din sat.

Din 2008, după o perioadă în care activitatea fanfarei se restrânsese mult, sunetele ei au revenit pe străzile Petreştiului şi la Sebeş, fiind o prezenţă constantă la toate evenimentele.

În vara anului 2024, fanfara va sărbători 145 de ani de la înființare.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut