La Teiuș a avut loc ceremonia de comemorare a martirului Ion Arion, eroul Unirii de la 1918, ucis în timp ce flutura tricolorul în tren.
Comunitatea i-a adus un omagiu în Stația CFR Teiuș, unde s-a petrecut tragicul incident.
Povestea lui Ion Arion, tânărul care a murit cu tricolorul în brațe sub o ploaie de gloanțe
„Eveniment marcant, sărbătorit an de an, într-un ceremonial de excepție în Gara CFR Teiuș și la bustul lui Ion Arion, de pe Aleea Personalităților, din zona centrală, a adus aproape, invitați de marcă, persoane politice, preoți parohi, consilieri locali și județeni, profesori și elevi ai Liceului Teoretic Teiuș, Poliția orașului, Poliția Locală, SVSU Teiuș.
Citește și: Paradă militară cu peste 1.000 de soldați la Alba Iulia de 1 Decembrie. De la ce oră începe evenimentul
Într-o ambianță de sărbătoare, cu alocuțiuni, un program artistic specific, scurte prezentări istorice, cântece patriotice, toate au rezonat cu mulțimea prezentă, adăugând încă o filă în cartea istoriei poporului român, a cărui identitate trebuie ținută vie. La mulți ani, România!”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș pe pagina de Facebook.
Ion Arion, martirul Unirii de la 1918
Ion Arion, născut la 3 iunie 1894 în Agriș, Iara, Cluj, România, a fost un stegar și veteran de război al Primului Război Mondial.
El a devenit cunoscut drept singurul martir al Unirii de la 1918.
La vârsta de 24 de ani a fost împușcat mortal în timp ce flutura tricolorul.
Citește și: Atenție șoferi! Trafic restricționat în Alba Iulia de Ziua Națională a României. Care sunt rutele afectate
Tragedia s-a petrecut în tren, unde Arion a fost rănit de mai multe focuri de armă, concentrate în zona pieptului.
Atacul a avut loc atât din partea etajului Gării din Teiuș, cât și dintr-o garnitură de tren germană care se afla pe linia cinci.
Cu toate eforturile depuse, el nu a mai putut supraviețui și a decedat în timp ce trenul parcurgea distanța de la Teiuș la Alba Iulia, o călătorie de 15 kilometri realizată în aproximativ o oră.
Pentru a comemora sacrificiul său, în anul 1994, în Stația CFR Teiuș a fost instalată o placă comemorativă, aducând astfel omagiu memoriei și contribuției lui Ioan Arion la Unirea de la 1918.