miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleAnimaleVIDEO Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat...

VIDEO Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat fosilă vie, găsit în România. E cel mai rar din Europa

Date:

Știri relevante

spot_img

Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat fosilă vie a fost găsit într-un râu din România. E cel mai rar din Europa.

Aspretele este o specie de pește considerată fosilă vie – și, după mai multe estimări, contemporană cu ultimii dinozauri ce au umblat pe suprafața Pâmântului.

Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat fosilă vie, găsit în România. E cel mai rar din Europa

Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului.

Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului. Aspretele este o specie de pește considerată fosilă vie – și, după mai multe estimări, contemporană cu ultimii dinozauri ce au umblat pe suprafața Pâmântului.

Citește și: FOTO Fenomen rar și spectaculos de Bobotează: cascadă subterană în Peștera Poarta lui Ionele

Iar Valea Vâlsanului din Argeș este singurul loc de pe glob unde încă mai trăiește.

În urmă cu aproape șapte decenii, în 1956, când aspretele a fost descoperit de către Nicolae Stoica, un student la Biologie, acest mai trăia prin apele a încă alte două râuri, Argeș și Doamnei.

Acum este complet dispărut din cele două râuri.

Grație unui proiect dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan împreună cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată pe glob (1903), între 10 și 16 octombrie a.c. s-a derulat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 și până la ora actuală.

Echipa, ce a inclus și 9 biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific, dintre care în 14 dintre acestea a putut identifica aspretele.

„Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. Iar noi, oamenii, suntem cei ce am adus-o în pragul dispariției.”

Citește și: VIDEO Imagini inedite surprinse în Parcul Natural Apuseni. Două ciute se retrag la altitudini mai joase pentru a găsi hrană

„Niciodată nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele ar fi dispărut complet.

Conform celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare”, a declarat alpinistul Alex Găvan.

Specia e în pericol

Perfomer de top al României în alpinismul de altitudine extremă și dedicat conservaționist, Alex Găvan este un localnic al Văii Vâlsanului, acolo unde trăiește aspretele.

Și-a petrecut copilăria pe malurile râului, a crescut cu poveștile despre asprete și a învățat singur să înoate în aceleași ape. Alex Găvan este unul dintre puținii alpiniști din lume ce a urcat fără oxigen suplimentar pe șapte munți de peste 8.000 de metri.

„Rolul meu este acela de a aduce resursele și oamenii potriviți care să contribuie la salvarea aspretelui. Mi-am dat seama că aspretele nu va mai rezista mult fără ajutorul nostru, fără să îi îmbunătățim condițiile de habitat“, precizează Alex Găvan.

Citește și: Un polițist din Ardeal și-a pierdut pistolul în timpul unei intervenții: „Au dezarmat poliția”

Cu toate că raportul acțiunii științifice extrem de importante de pe Valea Vâlsanului nu a fost încă finalizată, specialiștii estimează, având în vedere numărul de exemplare descoperite și localizarea lor, că întreaga populație de asprete ar putea fi în jur de doar câteva sute de exemplare.

„Este un lucru îmbucurător dacă ne gândim la perspectiva genetică a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care intenționăm să îl realizăm. Însă specia rămâne critic periclitată”, adaugă Alex Găvan, potrivit aspreteletrăiește.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut