miercuri, iulie 3, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateVIDEO Un taragotist român e recunoscut de UNESCO drept „Tezaur Uman Viu”....

VIDEO Un taragotist român e recunoscut de UNESCO drept „Tezaur Uman Viu”. Ce legături are cu Arsenie Boca

Date:

Știri relevante

spot_img

Taragotistul Pera Bulz este unul dintre puţinii români declaraţi „tezaur viu“ de UNESCO. Pera Bulz s-a născut în comuna hunedoreană Vaţa de Jos din Țara Zarandului, județul Hunedoara şi, deşi a rămas un om simplu, se poate bucura de o carieră artistică impresionantă.

Taragotistul Pera Bulz este unul dintre puţinii români declaraţi „tezaur viu“ de UNESCO. De-a lungul anilor, le-a cântat tuturor preşedinţilor României şi a adus muzica populară pe toate continentele.

Un taragotist român e recunoscut de UNESCO drept „Tezaur Uman Viu”. Ce legături are cu Arsenie Boca

„De mic copil am visat la acest instrument şi mi-a creat din fragedă copilărie atât bucuria de a cânta, cât şi dragostea faţă de natură. Orice floare sau peisaj din natură făcea să îmi vină în minte o melodie“, spune Pera Bulz.

Cariera sa de-o viaţă a fost încununată de un titlul acordat de UNESCO în octombrie 2013.

Citește și: Locul din Munții Apuseni unde moții se iubeau cu foc. I se spune Dâmbul lui Gâf și e celebru în toată lumea

„Am primit din partea celor de la UNESCO distincţia de «tezaur uman viu», care mi s-a acordat pentru activitatea mea bogată artistică şi ca păstrător al tradiţiilor populare.

Iniţial, nu am ştiut ce înseamnă acest titlu. Cei de la UNESCO au venit la mine şi mi-au luat un interviu, în care le-am povestit despre viaţa mea, le-am arătat premiile, diplomele şi celelalte distincţii primite de-alungul carierei.

Aflasem atunci că am fost inclus ca tezaur viu în patrimoniul UNESCO, dar nici atunci nu ştiam exact ce reprezintă acest lucru. M-am bucurat totuşi“, spune hunedoreanul.

Din familia lui Arsenie Boca

Pera Bulz duce o viaţă simplă, pe care o împarte între familie, agricultură şi muzica populară.

Trăieşte în Basarabasa, un sat al comunei Vaţa de Jos, şi spune că s-a născut în aceeaşi casă din Vaţa de Sus unde s-a născut şi părintele Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti.

„Mama mea mi-a povestit despre faptul că ne tragem din familia părintelui Arsenie Boca. El însă a dispărut din sat fără urme, când eu eram mic, probabil că nu a vrut ca familia şi apropiaţii lui să aibă de suferit.

Dar parcă totuşi ceva ni se trage de la el: ne simţim ocrotiţi şi simţim că succesul şi rugăciunile ni se trag de la părintele Arsenie Boca“, povesteşte Pera Bulz, potrivit newsweek.

Hunedoreanul a descoperit taragotul în vremea copilăriei, după ce a învăţat să cânte la alte instrumente de muzică populară: clarinetul şi vioara.

Citește și: Nicolae Furdui Iancu, aniversat la 45 de ani de carieră! Artistul din Țara Moților și-a dedicat viața cântecului popular

La 14 ani a intrat în primul taraf al satului Vaţa, înfiinţat de învăţătorul din sat. Cu timpul, Pera Bulz s-a impus în fruntea tarafului prin talentul său.

Rapsozilor din Hunedoara li s-a dus vestea încă din primii ani ai regimului lui Nicolae Ceauşescu, taraful din care făceau parte la un moment dat 50 de artişti fiind cel cu care fostul preşedinte comunist era întâmpinat în vizitele pe care le făcea în judeţul Hunedoara.

Taragotul la care cântă Pera Bulz are, de asemenea, o poveste specială: este vechi de peste 100 de ani şi se află în posesia artistului de aproape 50 de ani. Din taraful de la Vaţa, condus de Pera Bulz, fac parte zece instrumentişti, iar formaţia este înregistrată la OSIM.

Păstrarea tradiţiilor

Circa 30 de români au fost recunoscuţi de UNESCO prin distincţia de „tezaur uman viu“. Programul urmăreşte păstrarea tradiţiilor populare şi este susţinut de UNESCO.

Persoanele care primesc aceste titulaturi trebuie să îndeplinească mai multe criterii impuse de Ministerul Culturii, adevărul.ro

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Să Să îi dea bunul Dumnezeu sănătate!Trece printr-o perioadă de sănătate precară. Sunt convins ca părintele Arsenie îl va ocroti!Am avut bucuria și onoarea să îl cunosc personal. La Marga Caraș Severin,la mănăstirea Izvorul Tămăduirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut