Vine recesiunea în România? Un analist anunță că dacă nu se schimbă abordarea rapid, țara va avea probleme mari.
Economistul Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice București, a anunțat, joi, că România se află într-o situație financiară „sensibilă”.
Vine recesiunea în România? Anunțul sumbru al unui economist albaiulian: „Dacă nu se schimbă abordarea rapid, vom avea probleme mari”
Analistul consideră că creștere inflației și mărirea taxelor anunță recesiunea în România.
„-0,4% în Trimestrul 4!
La ce inflație am înregistrat în ianuarie, avem toate șansele să avem scădere și în primul trimestru. Adică, recesiune!
Citește și: Statul, pregătit să-i concedieze pe angajații cu salarii de 2.000 de lei. Ce economie se va face la buget
Creșterea de taxe cu care am început anul a fost cea mai proastă idee! Pro-ciclică!
Dacă nu se schimbă abordarea rapid, vom avea probleme mari! Și nu se schimbă. Mai creștem salariul minim, mai creștem TVA, mai punem niște procente la deficitul deja excesiv.
Recesiune! Și nu mai avem soluții nedureroase”, a transmis Cristian Păun.
Șeful BNR dă asigurări că România nu va intra în recesiune
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că România nu este în recensiune şi că nici nu există o prognoză că s-ar putea îndrepta în această direcţie.
Mugur Isărescu, întrebat joi într-o conferinţă de presă, cât de aproape este România de recesiune, a comentat situația economică actuală.
„Nu suntem pe recesiune. Nu cred că suntem nici în direcţie. Din grafic o să vedeţi că cu consum în creştere, ar fi fost posibil, să zicem, dacă nu se atrăgeau banii europeni, dar văd că merg destul de bine.
Deci investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit, încetinire de creştere economică am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut şi cifre mari, adică nu 0,1 sau… Deci nu avem recesiune şi nu vedem, nu avem această prognoză”, a declarat guvernatorul BNR.
Citește și: Nemții, motorul economiei în Alba. Mercedes și Bosch domină cu 65% exporturile și importurile din județ
El a precizat că sunt mai multe definiţii ale recesiunii, iar una dintre acestea susţine că ai recesiune dacă sunt două trimestre cu scădere chiar dacă aceasta este una uşoară.
„Sunt mai multe definiţii ale recesiunii, că ai o recesiune dacă ai două trimestre cu scădere, chiar dacă este uşoară, dar sper să nu ajungem nici acolo.
Există o problemă, dar nu o discutaţi la noi, există o problemă cu corecţia datelor statistice. Eu sunt, să zic aşa, conjuncturist vechi.
Înainte de 89, făceam conjunctura economiei Statelor Unite şi apăreau corecţii de cifre şi după şase trimestre. Mă urecheau şefii de atunci, ”Ce faci maestre, te joci cu cifrele?” Nu eu, statistica americană.
Sunt neserioşi. Nu e uşor să calculezi corect cifrele statistice din astea agregate, globale, mai pot să apară corecţii, dar nu văd, eu nu văd recesiune”, a explicat Mugur Isărescu.