joi, decembrie 12, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEducațieZeci de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au...

Zeci de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au efectuat o vizită de studiu și documentare în Ungaria. Ce obiective au avut

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

Zeci de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au efectuat o vizită de studiu și documentare în Ungaria. Iată ce obiective au avut.

În perioada 8-10 noiembrie a.c., un grup de 32 de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, însoțiți de părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu și părintele drd. Mihai-Traian Popa, au efectuat o vizită de studiu și documentare în Ungaria.

Zeci de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au efectuat o vizită de studiu și documentare în Ungaria. Ce obiective au avut

Scopul itinerariului a fost reprezentat de implementarea proiectului „Pannonia Christiana – repere interculturale și intereligioase în spațiul european”, studenții având ca obiectiv principal dezvoltarea cunoaşterii ştiinţifice privind realitățile culturale şi spirituale din spațiul creștin maghiar.

Vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, studenții teologi au luat parte, alături de părinții profesori însoțitori, la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, săvârșită la Catedrala episcopală din Gyula.

Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, răspunsurile liturgice fiind oferite de tinerii teologi albaiulieni. De asemenea, la Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși români de pe plaiurile țării vecine.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan le-a adresat celor prezenți un bogat cuvânt de învățătură, oferindu-le informații prețioase referitoare la Ortodoxia românească din Ungaria.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, delegația bălgrădeană i-a oferit Părintelui Episcop Siluan o icoană pictată pe sticlă de către un student de la specializarea Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, precum și un album recent dedicat Catedralei Reîntregirii și Încoronării din Cetatea Marii Uniri.

În cursul zilei se sâmbătă, 9 noiembrie, tinerii teologi albaiulieni au fost prezenți în capitala Ungariei, Budapesta, prilej cu care au vizitat mai multe obiective de interes internațional. Un popas cultural-duhovnicesc deosebit a fost reprezentat de vizitarea Bazilicii „Sfântul Ștefan”, ocrotită de primul rege și patron spiritual al Ungariei.

Locașul de cult, considerat principalul edificiu eclezial din țara vecină, găzduiește racla care adăpostește brațul drept al Sfântului Ștefan. Edificarea Bazilicii din capitala Ungariei a fost încheiată în anul 1905, după 54 de ani de la primele schițe realizate de arhitectul Miklós Ybl.

În continuare, tinerii albaiulieni au vizitat Palatul Parlamentului, Castelul Buda, Biserica „Mátyás”, Bastionul Pescarilor, Biserica-Grotă „Sfântul Gerard”, Muzeul de Arte Frumoase, Biserica românească și Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul”.

La orele serii, studenții teologi și părinții profesori au participat la slujba Vecerniei mari cu Litie, săvârșită la Exarhatul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Ungaria. După rugăciune, vizitatorii din Cetatea Marii Uniri au efectuat o croazieră pe Dunăre, în zona centrală a capitalei, fiind ghidați pe tot parcursul traseului.

Duminică, 10 noiembrie, tinerii albaiulieni au participat la Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită la Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. Aici slujesc părintele protosinghel David Pop, superiorul Așezământului, și părintele Marius Maghiaru, protopop de Budapesta.

Studenții teologi au oferit răspunsurile liturgice, iar părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, titularul catedrei de Teologie Morală din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în prezența a numeroși credincioși din capitala maghiară. La final, gazdele au pregătit o agapă frățească pentru oaspeții albaiulieni. În a doua parte a zilei, tinerii teologi și părinții profesori au vizitat Piața Eroilor din Budapesta.

Vizita de studiu și documentare a avut drept scop dezvoltarea cunoaşterii ştiinţifice în rândul studenţilor cu privire la realitățile culturale şi spirituale din spațiul creștin maghiar, respectiv implementarea acestui patrimoniu în activități de tip workshop, interviuri, emisiuni radio și lucrări de specialitate.

Totodată, proiectul are în vedere diseminarea bogățiilor culturale şi spirituale din această zonă în cadrul cursurilor de Teologie Morală și Misiologie Ortodoxă (secția Teologie Ortodoxă Pastorală), într-o manieră uşor teoretizată.

Nu în ultimul rând, vizita de studiu a răspuns cerințelor de acţiune practică, în condițiile în care studenții au luat contact efectiv cu principalele obiective culturale și spirituale din capitala Ungariei.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut