miercuri, noiembrie 29, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăZiua Școlii Ardelene, celebrată de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la Blaj....

Ziua Școlii Ardelene, celebrată de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la Blaj. Ce activități se vor desfășura

Date:

Știri relevante

spot_img

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba organizează a treia ediție a Zilei Școlii Ardelene la Blaj. Evenimentul, dedicat omagierii ideilor culturale și politice ale Școlii Ardelene, va include recomandări de lectură, expoziții de carte tematică, vizită la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj și conferințe susținute de profesori universitari de prestigiu.

Cu prilejul celei de-a treia ediții a Zilei Școlii Ardelene, organizată de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Consiliul Județean Alba la Blaj, se vor desfășura o serie de activități culturale.

Ziua Școlii Ardelene, celebrată de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la Blaj

Ziua Şcolii Ardelene a fost instituită prin Legea nr. 93/2014 şi se sărbătorește în fiecare an la data de 11 octombrie, dată la care în anul 1754, Petru Pavel Aaron a emis decretul de înfiinţare la Blaj a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor.

Citește și: Peste 3.800 de volume achiziționate la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba de la începutul anului. Cât au valorat

Având deja experiența celor două ediții anterioare, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba au pregătit o serie de activități de înaltă ținută culturală, dedicate omagierii rolului fundamental al ideilor culturale şi politice promovate de Școala Ardeleană.

Programul evenimentului va cuprinde în prima parte a zilei recomandări de lectură, expoziții de carte tematică, vizită la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj, depunere de flori la sediul primei şcoli cu predare în limba română 17:00 – Palatul Cultural Blaj, iar începând cu ora 17:00, la Palatul Cultural Blaj se va desfășura cu public cea de-a treia ediție a Zilei Școlii Ardelene.

Cei prezenți în sală vor putea participa la vizionarea expoziției de carte veche a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, a expoziţiei de carte a Bibliotecii Municipale „Şcoala Ardeleană” Blaj, la conferințele susținute de prof.univ.dr. Ion Buzași din Blaj și prof.univ.dr. Eugen Nistor din Târgu Mureș și vor putea audia comunicarea cu titlul „O dorință împlinită a culturii române: editarea cărții lui Lucian Blaga despre Școala Ardeleană” susținută de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

În continuare vor avea loc două lansări de carte: Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea de Lucian Blaga (ediție îngrijită de Dorli Blaga) apărută la Editura Şcoala Ardeleană și prezentată de Vasile George Dâncu și „Coordonate economice blăjene” apărută la Editura ASTRA Blăjeană, prezentată de Cornel Tatai-Baltă și semnată de autorul blăjean Ioan Mihălțan.

Citește și: Doi bărbați din Sri Lanka, depistați de polițiștii de la imigrări cu ședere ilegală în Alba Iulia. Ce măsuri au luat autoritățile

Ziua Școlii Ardelene, ediția a treia, se va încheia cu un recital muzical susținut de soprana Daniela Vlădescu, managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, acompaniată la pian de profesorul Ovidiu Pârjol din Alba Iulia.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba și Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba iar partenerii ediției din acest an sunt Primăria Municipiului Blaj, Palatul Cultural Blaj, Biblioteca Municipală „Şcoala Ardeleană” Blaj, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Despărțământul ASTRA „Timotei Cipariu” Blaj, Fundația Transilvania Leaders, Editura Şcoala Ardeleană. Alături de organizatori au stat și în acest an în calitate de sponsori S.C. Jidvei S.A. și Cofetăria „La Popa” Blaj.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut