sâmbătă, decembrie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieFOTO Zeci de monede vechi de secole, aparținând Dinastiei Arpadiene, au fost...

FOTO Zeci de monede vechi de secole, aparținând Dinastiei Arpadiene, au fost descoperite de un IT-ist din Ocna Mureș într-o pădure. Csaba Kolozsvari: „Incredibil ce povești neștiute pot ascunde pădurile”

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

Zeci de monede vechi de secole, aparținând Dinastiei Arpadiene, au fost descoperite de un IT-ist din Ocna Mureș într-o pădure. Csaba Kolozsvari: „Incredibil ce povești neștiute pot ascunde pădurile”.

Într-o pădure liniștită din Transilvania un pasionat de istorie a descoperit un tezaur neașteptat: zeci de monede datând din perioada regelui Béla al IV-lea (1235-1270), aparținând Dinastiei Arpadiene.

Zeci de monede vechi de secole, aparținând Dinastiei Arpadiene, au fost descoperite de un IT-ist din Ocna Mureș într-o pădure

44 de monede au fost găsite de Csaba Kolozsvari, un IT-ist din Ocna Mureș. Aceste monede, rare în zonă, oferă o perspectivă inedită asupra trecutului istoric al regiunii, fiind o descoperire fără precedent în ceea ce privește numărul și contextul lor.

Monedele, subțiri și fragile, au fost găsite pe o suprafață extinsă, la mică adâncime, ceea ce sugerează că ele ar fi fost inițial adunate într-o pungă, dar împrăștiate de vânt, ploi sau animale.

Monedele descoperite de Csaba Kolozsvari Foto Csaba Kolozsvari

Unele dintre ele s-au păstrat bine, în timp ce altele sunt uzate. Descoperirea indică faptul că zona ar putea adăposti și alte artefacte valoroase, necesitând o cercetare minuțioasă din partea arheologilor.

Csaba Kolozsvari a explicat pentru AlbaPress.ro că descoperirea făcută în pădure are o semnificație deosebită, atât pentru istoria locală, cât și pentru patrimoniul național.

„O pădure frumoasă ascundea sub frunze niște monede pierdute acum aproximativ 750 ani. Le-am găsit și acum sunt pe drum spre muzeu. Incredibil ce povești neștiute pot ascunde pădurile.

Monedele sunt din perioada regelui Béla al IV-lea (n. 29 noiembrie 1206, Transilvania, Regatul Ungariei – d. 3 mai 1270, Buda, Regatul Ungariei), aparținând Dinastiei Arpadiene, a fost rege al Ungariei și al Croației (în uniune personală) între 1235 și 1270. Foarte rare în zona noastră deși suntem în Transilvania.

Se cunosc descoperiri sporadice de 2-3 bucăți, nicidecum de câteva zeci în același loc. Subțiri și fragile, unele s-au păstrat bine altele sunt destul de uzate. Locul sper că va fi cercetat cu atenție de arheologi pentru că sigur acolo mai sunt monede.

Doar că fiind foarte subțiri și micuțe detectoarele noastre nu le sesizează. Le-am găsit pe o zonă destul de întinsă. Și la adâncime mică. Cel mai probabil, au fost pierdute într-o pungă și până să intre în pământ, asemenea unor frunze au fost purtate de vânt, ploi și animale la distanțe de câțiva metri de locul unde au căzut.

Monedele descoperite de Csaba Kolozsvari Foto Csaba Kolozsvari

Trebuie să fi atent în pădure la fiecare semnal. Nu trebuie să ai un detector performant. Tot ce trebuie e să ai răbdare, să asculți sunetele și să verifici de două ori zona dacă ți se pare că e cu potențial”, a declarat Csaba Kolozsvari pentru AlbaPress.ro.

Autorul descoperirii speră ca aceste artefacte să fie expuse într-un muzeu local, poate chiar în Ocna Mureș, pentru ca tinerii să înțeleagă și să aprecieze bogata istorie a acestei țări.

„În pădure las deoparte gândurile de zi cu zi și mă contopesc cu natura atât de frumoasă care ne înconjoară, ascult pădurea și mă gândesc strămoșii noștri pe unde au călătorit, ce puteau ei să facă în pădurea respectivă.

Pentru că azi nu vezi picior de om în păduri, uneori vânători, sau 2-3 bărbați care mai duc jos în sat lemne. Pe vremuri călătoreau mereu prin păduri, poposeau și înnoptau, găsim frecvent urmele trecerii lor (amnare, un cuțit de tăiat bucate, bănuți, catarame, nasturi, etc.).

Asemenea vânătorilor sau pescarilor, noi cu detectoarele de metale ieșim să ne relaxăm. Sunt zile în care venim acasă cu o cheie de 17, bile de rulment, chei doze, alice, sârme.

Monedele descoperite de Csaba Kolozsvari Foto Csaba Kolozsvari

Dar sunt zile când dăm peste povești de demult. De sute sau mii de ani. Și noi le readucem la viață. Sper din tot sufletul să îmi văd descoperirile în muzeu. Sper din suflet să fie muzeu și la Ocna Mureș, să vadă tinerii ce istorie bogată are țara asta. Sper la multe dar…”, a conchis Csaba.

Csaba Kolozsvari, care a reușit 30 de descoperiri importante în ultimii trei ani, vorbește despre siguranța și responsabilitatea pe care fiecare detectorist a trebuit să o adopte.

Predarea bunurilor de patrimoniu către autorități este nu doar o obligație legală, ci și un gest de respect față de istoria țării.

În cazul lui Csaba, descoperirile sale sunt impresionante, incluzând un gladius roman, un depozit de bronzuri vechi și 900 de monede romane, toate reprezentând piese unice care aduc la lumină momente uitate din istoria României.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut