Bijuteria culturală „ascunsă” în colecțiile de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Aici se regăsește o psaltire veche de sute de ani, pergament cu foiță de aur și culori vii.
În inima uneia dintre cele mai valoroase colecții de manuscrise medievale din România, Biblioteca Batthyaneum adăpostește o bijuterie culturală de neprețuit: cea mai veche psaltire aflată în patrimoniul instituției, datată din secolul al XIV-lea.
Bijuteria culturală „ascunsă” în colecțiile de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Aici se regăsește o psaltire veche de sute de ani, pergament cu foiță de aur și culori vii
Manuscrisul, realizat după un model francez al epocii, impresionează nu doar prin vechimea sa, ci și prin rafinamentul execuției artistice.
Paginile, lucrate pe pergament de înaltă calitate, sunt ornamentate cu foiță de aur și culori vii, care creează o atmosferă paradisiacă. Detaliile minuțioase și iluminările atent lucrate trădează o mână de maestru și un profund simț al sacralității.
Această psaltire, un text biblic esențial în cultul creștin, era folosită atât în meditația personală, cât și în serviciile religioase. Decorarea sa elaborată sugerează că ar fi aparținut unui mediu monastic sau nobil, fiind destinată nu doar lecturii, ci și contemplației spirituale.
„În așteptarea învierii Fiului omului, să medităm la cuvintele psalmului 26, versetul 20, oprind timpul în loc, renunțând la agitație, luându-ne un răgaz:
Aşteaptă pe Domnul: îmbărbătează-te şi să se întărească inima ta şi nădăjduiește în Domnul.
ὑπόμεινον τὸν Κύριον· ἀνδρίζου, καὶ κραταιούσθω ἡ καρδία σου, καὶ ὑπόμεινον τὸν Κύριον.
Expecta Dominum, viriliter age: et confortetur cor tuum, et sustine Dominum”, au transmis reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum.