sâmbătă, aprilie 12, 2025
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleAnimaleO specie de lup fioros ce a trăit acum 13.000 ani a...

O specie de lup fioros ce a trăit acum 13.000 ani a fost readusă la viață. Animalele străvechi din seria „Game of Thrones”, au prins viață prin inginerie genetică

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

O specie de lup fioros ce a trăit acum 13.000 ani a fost readusă la viață. Animalele străvechi din seria „Game of Thrones”, au prins viață prin inginerie genetică.

Cercetătorii de la o companie americană de genetică susțin că au readus la viață, pornind de la ADN foarte vechi, o specie de lup preistoric ce a trăit acum 13.000 de ani. În ultimele luni s-au născut din „mame surogat” trei pui care au multe în comun cu strămoșii lor.

O specie de lup fioros ce a trăit acum 13.000 ani a fost readusă la viață. Animalele străvechi din seria „Game of Thrones”, au prins viață prin inginerie genetică

Denumirea latină a speciei este „Aenocyon dirus”, iar în engleză i se spune „dire wolf”, care se poate traduce prin „lup fioros”, „lup teribil” sau „lup groaznic”. Știrea a fost relatată de CNN și New York Times.

De mai bine de un deceniu oamenii de știință din domeniul geneticii urmăresc ideea de a readuce la viață specii dispărute, iar cele mai captivante discuții sunt despre mamuți, însă este foarte complicat și sunt multe probleme etice, nu doar tehnologice și biologice.

Acum, o companie numită Colossal Biosciences susține că a readus la viață o specie de lup ce a dispărut acum 13.000 de ani, specie devenită faimoasă datorită serialului „Urzeala tronurilor”.

Citește și: Urs împușcat în Ardeal, după ce a ucis mai multe oi. O femeie fost atacată pe stradă

Cercetătorii de la Colossal Biosciences au creat trei pui de lup folosind ADN străvechi, clonare și tehnologie de editare genetică, pentru a modifica genele unui lup cenușiu, cea mai apropiată „rudă în viață” a lupului preistoric, a anunțat compania. Rezultatul este, practic, o specie hibridă, asemănătoare ca aspect cu strămoșul său dispărut.

Acest lup preistoric, „Aenocyon dirus”, care a fost prezent și în serialul „Urzeala tronurilor”, era un prădător de top ce cutreiera acum multe milenii America de Nord. Acei „lupii teribili” erau mai mari decât lupii cenușii și aveau „capul puțin mai lat, blană deschisă la culoare și deasă și o mandibulă mai puternică”, spun cei de la companie.

Romulus, Remus și Khaleesi

Cercetătorii au reușit acum patru ani să extragă ADN din fosilele „lupilor teribili”, care au dispărut acum aproximativ 13.000 de ani.

Geneticienii de la Colossal Biosciences au editat 20 de gene ale lupilor cenușii, pentru a le conferi trăsături esențiale ale lupilor preistorici. Apoi au creat embrioni din celulele modificate ale unor lupi cenușii, i-au implantat în „mame surogat” și au așteptat nașterea puilor.

Există doi masculi și o femelă de două luni, numiți Romulus, Remus și Khaleesi și toți prezintă o serie de trăsături ale lupilor preistorici: 2025 sunt mari și au blana deasă, deschisă la culoare, diferită de lupii cenușii de la care s-a pornit.

Masculii s-au născut în octombrie 2024, iar femela, în ianuarie.

Colossal lucrează din 2021 la readucerea la viață a mamuților, a păsării dodo și a tigrului tasmanian, însă până acum nu spusese nimic despre lupii cenușii.

„Tehnologia funcționează”

„Acest moment important este prima dintre numeroasele dovezi care arată că tehnologia noastră funcționează”, spune Ben Lamm, cofondator și CEO al Colossal, citat de CNN. „Echipa noastră a prelevat ADN dintr-un dinte vechi de 13.000 de ani și dintr-un craniu vechi de 72.000 de ani și a creat pui sănătoși de lup.”

Cei trei lupi trăiesc într-un amplasament secret, împrejmuit cu garduri înalte de 3 metri, unde sunt supravegheați în timp real de personal de securitate, drone și camere video.

Compania speră că aceleași tehnologii care au permis crearea lupului preistoric ar putea ajuta direct și speciile pe cale de dispariție. Colossal spune că a dezvoltat și noi tehnici de clonare, mult mai puțin invazive decât cele din trecut.

Criticii readucerii la viață a unor specii dispărute de mult timp spun că sumele uriașe de bani investite în astfel de proiecte ar putea fi folosite mai bine în alte scopuri și adaugă că reproducerea și creșterea acestor creaturi hibride ar putea pune în pericol animalele vii folosite ca „mame surogat”.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS 

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_imgspot_img

Ultimele știri

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut