miercuri, iunie 26, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateSatul din România care a fost construit în formă de cerc. De...

Satul din România care a fost construit în formă de cerc. De ce casele au aceeași înălțime?

Date:

Știri relevante

spot_img

Satul din România care a fost construit în formă de cerc. Unic în țară, localitatea a fost declarată monument istoric. Aici casele ar avea aceeași înălțime.

Banatul nu duce lipsă de locuri unice și de-a dreptul încântătoare. Însă puțini știu că în Banat, o zonă de o frumusețe rară recunoscută la nivel mondial, există un sat cum nu sunt nicicare altele în țară. Dacă ar fi să glumim, am spune că acest sat se “dă rotund”, având în vedere forma circulară în care este așezat.

Satul din România care a fost construit în formă de cerc. De ce casele au aceeași înălțime?

Satul Charlottenburg, cunoscut și sub numele de Șarlota sau Barița, este singurul sat circular din țară, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice. A fost întemeiat de 32 de familii (171 de persoane), care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei, provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania şi Palatinat.

Existența lui se datorează în principal contelui Karl-Ignaz von Clary und Aldringen, numit în 1769 președinte al administrației Banatului. De asemenea, potrivit legendei, localitatea a fost denumită după soţia contelui Aldringen, Charlotte.

Citește și: VIDEO Bătaie ca în filme între fanii Serbiei și Albaniei la Gelsenkirchen, la EURO 2024. Sute de polițiști au intervenit

Aşezarea a fost înfiinţată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări realizat de administraţia habsburgică, iar forma rotundă a satului, dar şi întregul proces de construcţie a aşezării, se datorează inginerului Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, în acea perioadă funcţionar la Oficiul Sării din Lipova.

În anul 1718, după Pacea de la Pojarevăț, Banatul a devenit, dupa 164 de ani de dominație turcească, un domeniu al coroanei din Viena. Ca urmare, în această regiune au fost colonizați catolici preponderent germani, în trei perioade numite “convoaiele șvabilor”.

Charlottenburg a fost construit ca toate satele comunei Bogda (germ. Neuhof) în anul 1771 în timpul celui de-al doilea val de colonizare (1763-1772). Originea denumirii nu este certă dar poate fi în relație cu Frederica-Charlotta (n. 1731), a doua soție (din 1748) a contelui Franz-Karl von Clary (1675 – 1751), potrivit adevărul.ro.

Satul cu casele cam la aceeași înălțime

Satul are un diametru de doar 210 metri, motivul construirii acestui domeniu fiind protejarea moşiilor contelui de distrugerile pe care le puteau produce animalele sălbatice. La acea vreme, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, ulterior, copacii au fost tăiaţi, iar în locul lor a fost construită, în anul 1876, actuala biserică. Toate casele ar avea exact aceeași înălțime.

Despre acest ansamblu, Johann Caspar Steube scria în 5 martie 1779 în a treia scrisoare a sa din Timișoara:

Citește și: Veteranul de război Ioan Cerghedean din Alba, sărbătorit la împlinirea a 102 ani: „Am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit”

“… acest sat este singurul sub formă circulară (chorographie). În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajduri și șure. Apoi urmează grădina unde se găsește plantată vița de vie. 

Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca cealaltă, și nici cu un picior mai distantață una față de cealaltă, având un stil simetric desăvârșit; la fel și cele patru intrări în sat – sunt la aceeași distanță una față de alta”.

Legenda călătorului cu aeroplanul

Când ajungi la Charlottenburg, sau Șarota, cum îi spun bănățenii, percepția despre orientare și spațiu dispare odată ce începi să te plimbi pe ulițele în cerc ale satului.

Totul devine nefiresc, de parcă te-ai plimba într-un vis pentru că mintea umană nu este obișnuită să meargă în cerc, ci pe linii drepte cu unele curbe. Până să îți dai seama că ești într-un sat rotund, te poți păcăli fără oprire despre ceea ce vezi de fapt cu proprii tăi ochi.

Citește și: VIDEO Ion Tiurean, blăjeanul care va călători cu motocicleta din România până în Coreea de Sud și Japonia. Aventură de 34.000 km

Legendele despre Charlottenburg sunt multe. Cea care circulă cel mai des este cea a călătorului german ajuns la Șarlota după un zbor lung cu un aeroplan.

Când a văzut de sus frumusețea și forma circulară a satului, neamțul a aterizat și a început să cunoască locuitorii acestui loc inedit. Charlottenburg este un sat monument istoric, declarat astfel de către Ministerul Culturii şi Cultelor, potrivit ghidulbanatului.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut